4 fullt berättigade ensamöl

Öl är en social dryck. Så brukar det låta när öl diskuteras, även på vår redaktion, och det är förstås en högst rimlig ståndpunkt. Situationen, och inte minst sällskapet, är ofta viktigare än exakt vad som finns i glaset. Men det finns också tillfällen när ensamölen är det finaste vi har. Här är fyra exempel.  

 

PÅ DEN VÄLDIGT BRITTISKA PUBEN 
Flygplatsölen är en obegriplig tradition. Likaså duschölen. Men efter att du checkat in på ett hotell i Storbritannien och konstaterat att det drar från englasfönstren och att det är omöjligt att få lagom varmt vatten i handfatet, är det förstås aktuellt att bekanta sig med pubutbudet i närheten. Om du reser ensam, eller om du får lov att gå ut själv för en stund, är det underbart att under dagtid gå till en bra brittisk pub med ett bra ölutbud – men som inte serverar lunch. Du vill inte att det ska vara stimmigt, som det blir under eftermiddag och kväll. Du vill inte heller att stället ska vara för modernt. För att kunna lämna världen utanför och för att tiden ska upphöra sin obönhörliga marsch framåt, behövs en dov brittisk pub av klassiskt snitt. Bedagad möjligen, men inte sunkig. Du vill att det ska vara halvtomt. För med en pint real ale framför dig vill du inte konversera med någon, förutom några artighetsfraser med bartendern. Du vill sitta och iaktta de få människorna som frekventerar puben. Du vill fantisera om mannen, förmodligen en före detta sjöman, som oerhört långsamt dricker sin bitter vid ett bord – har han haft en älskarinna (eller älskare) i varje hamn? Och kvinnan i hörnet, med en shandy, och en uråldig hund i knäet och ett korsord framför sig – vad minns hon av blitzen? Den stissige unge mannen i Adidasbyxor vill du helst inte tänka på, men du gör det ändå. Vad händer i hans telefon? Varför kommer aldrig hans kompisar? Varför dricker han bara två tredjedelar av sin lager innan han beställer en ny?

Förslag på ölstil: Brittisk pale ale, bitter eller mild.

EFTER SKIVRUNDAN
Det är jättebehändigt att bära omkring mer eller mindre hela musikhistorien i sin telefon. Men om man verkligen bryr sig om musik så vill man äga den i fysisk form, oavsett om det handlar om vinyl eller cd. Investerar man pengar, så investerar man enklare också känslor. Det där lät nyliberalt, men flera i Beernewsredaktionen är födda på 1970-talet och blir nostalgiska av doften av plast och kartong, i mögliga källare där tunnhåriga män i hästsvans fortfarande kränger plattor. Få saker är mer tillfredställande än att efter en halvdag med skivbläddrande i diverse affärer, sätta sig med alla påsar på ett ölställe och ta en stilla öl samtidigt som man läser producentnamn, låttitlar, tacklistor och iakttar bilder i booklets och på omslag. Ju fler skivor desto roligare. Vinylsamlande gräver djupa hål i plånboken, men inte djupare än att du efter att ha gynnat hårt arbetande kulturarbetare i sitt musicerande verkligen, är förtjänt av en eller två härliga öl. 

Förslag på ölstil: IPA/NEIPA

EFTER ATT HA BEVITTNAT LIVEIDROTT 
Många fotbollsfans samlas innan match och häller i sig några förskräckliga öl under förevändningen att de är nervösa. Sedan häller de i sig ännu fler förskräckliga folköl medan matchen pågår. Vid vinst fortsätter förskräcklighetsfirandet på samma ställe som innan matchen, för dem med ungdomlig stamina. Men att dricka öl innan match är rätt kasst. Du riskerar att bli kissnödig när ditt lag gör mål. Du har svårare att fokusera på matchen. Du kanske skriker något dumt som du inte hade gjort i vanliga fall. Att efter matchen ensam gå och ta en öl är däremot fantastiskt. Vid förlust är det en tröst, vid oavgjort är det en bonus och vid vinst, ja, då kan du sitta där och spela upp spelsekvenserna för ditt inre och drömma – om en ljus ärofylld framtid – så som bara en tvångsmässig supporter kan. 

Förslag på ölstil: Porter/Stout

I JUL(SHOPPING)STRESSEN
Julen är barnens högtid. Vissa menar att det är en anledning att avstå alkohol. Andra menar att alkohol är en nödvändighet för att stå ut med besvärliga släktingar, salt medeltidsmat och Ernst Kirchsteigersk mysterror. Oavsett om du älskar julen eller har mognat intellektuellt, så bör vi kunna enas om att stressen i att pynta sitt hem i enlighet med en femårings inredningsideal och – framför allt – att köpa jättemånga julkappar till jättemånga människor – är verklig. Bara en äkta masochist, eller en extremt strukturerad person (vilket förmodligen är samma sak), kan uppskatta den sista veckan innan jul. Men när du i vanlig ordning är ute i sista stund och ska köpa de där sista klapparna så finns det en sak som gör strapatsen uthärdlig. Ni förstår vart vi är på väg. Låt ölen stanna vid en, men sippa på den länge. Ett par trisslotter är inte en så usel julklapp ändå, när allt kommer omkring. Och ikväll, när infernot äntligen är över, kan du streama första Die Hard-filmen och ta en öl till. 

Förslag på ölstil: Barleywine

Förra veckans lista:
• 4 hårt arbetande saison det svänger om

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.