4 öliga sätt att piffa till sommarfesten

Nu är det sommar och svenskarna lever livet med mätarna på max. I var och varannan trädgård dukas det upp långbord, grillar tänds och det skrattas och skålas. Den här veckan ger Beernews fyra tips på hur du kan sätta ölet i centrum på sommarfesten.

Skåla med belgiskt istället för franskt bubbel

Gästerna anländer. Snittarna står uppdukade och minglet är igång. Då är det dags för välkomstskålen – fram med bubblet. Det är för all del kanske inte alltid samma sak som serveras, men det är allt som oftast ett italienskt, spanskt eller franskt mousserande vin av något slag. Vi säger glöm druvbubblet och rikta istället blicken mot den belgiska motsvarigheten till champagne – Gueuze! Med sin spritsiga kolsyra och komplexa, syrliga smakprofil får festen en garanterat flygande start. Fruktiga och stalliga toner samsas med syran i ölet och tar gästerna med på en pigg och intressant smakupplevelse som de sent kommer glömma.

Öltipset för välkomstskålen: 3 Fonteinen – Oude Geuze.

Självrunnet öl till självservering
Som värd för sommarfesten har du garanterat mycket att stå i, så varför inte låta gästerna servera sig själva? Visst, det känns kanske tråkigt och som lamt värdskap – men det går enkelt att göra det hela festligare. Gör bara som tyskarna och servera självrunnet öl direkt ur ett fat. Ni har säkert sett dem på bilder från oktoberfest, trätunnorna med en kilformad tappkran som med hjälp av en träklubba slås in i botten av fatet. Men ta det lugnt nu, du behöver varken lederhosen eller verktyg för att kunna bjuda dina gäster på självrunnet tyskt lageröl. Det finns så kallade partyfat att köpa. De rymmer fem liter och ölet tappas ur en liten utfällbar kran i botten. Ungefär som en bag-in-box, fast roligare.

Öltipset för självservering: Bitburger Premium – 5 liter partyfat.

Byt ut vattnet mot porter i rågbrödet
Det är klart att middagens huvudrätt ska grillas på en sommarfest, och just därför är det skönt om förrätten är lätt att fixa. En klassiker är förstås toast skagen – men låt oss tänka en aning längre. Vi bjuder såklart på Danmarks stolthet smørrebrød. Toppings på smørrebrøden går att variera i oändlighet men i botten ska det finnas ett riktigt smarrigt rågbröd. Varför inte baka rågbrödet själv dagen innan festen? Det är tämligen enkelt att göra även för den som inte är van att baka. Lyxa till brödet lite extra genom att använda kulturspannmålet Petkusråg och ersätt allt vatten i receptet med en god porter och gästerna kommer häpna över djupet i smakerna.

Öltipset för ett lyxigt rågbröd: Carnegie Porter.

Släck törsten med hemgjord radler
Har du riktigt tur med vädret så kan det behövas något alkoholsvagt för gästerna att svalka sig med. Vatten i all ära men något lite festligare kan vi hitta på – bjud på din egen hemgjorda radler. Den som någon gång befunnit sig i ett somrigt stekhett Bayern kan säkerligen intyga att få saker kan släcka törsten så väl som en läskande radler. Drycken är kort och gott en blandning av lika delar öl och lemonad. Socker, vatten och citron är allt som behövs till lemonad, så varför inte göra din egen? Blanda sedan med ett ljust lageröl i tysk stil och kungen av törstsläckare är redo att avnjutas. Hembryggaren brygger sitt eget ljusa öl också, så klart.

Öltipset för att blanda i radler: Omaka – Betong.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.