4 ölstilar det är dags att återuppliva

Som ölälskare kan vi shoppa loss bland mer än 4 500 öl på Systembolaget. Otroligt mycket att välja mellan – men trots mångfalden blir vissa ölstilar helt förbisedda. På veckans lista presenterar vi fyra stilar vi skulle vilja se mer av.

Öl handlar inte bara om hinkabilitet och trender. Det handlar minst lika mycket om kultur, råvaror, gastronomi, historia och kreativitet. På Systembolaget finns över 600 olika ljusa lageröl och nästan lika många ipor – medan andra ölstilar helt lyser med sin frånvaro. Vi kanske är en smula bortskämda, men som ölälskare skulle vi vilja se ännu större mångfald och nyfikenhet på hur man kan vårda och utveckla de ölstilar som idag inte får lika mycket uppmärksamhet och kärlek.

När man räknar ihop alla ölstilar och dess understilar, så finns det över 100 olika typer av öl i världen. Vi har valt ut fyra ölstilar som få svenska bryggerier har i sitt sortiment, men som vi skulle vilja se mer av – trots att de inte är några självklara säljsuccéer.

 

Mild ale
Mild ale är en typ av brittisk ale med en rikt maltig smak och mild humlebeska. Kroppen är lätt, känslan är mjuk och krämig och kolsyran är måttlig. Från att ha varit ett av Englands mest populära arbetaröl på 1800-talet, var stilen på väg att nästan försvinna i slutet av 1960-talet. Men i takt med att allt fler brittiska småbryggerier plockat upp stilen har mild fått ett liten revival i Storbritannien. Inte så konstigt, för mild är väldigt gott.

Emellanåt dyker det upp svenska mild ales till påsk och jul, men Stigbergets Mild at Heart är något så ovanligt som en svenskbryggd mild som funnits i Systembolaget lokala sortiment sedan årsskiftet. Men inte så länge till visar det sig:

– Vi älskar mild och ville släppa en klassisk stil i fin förpackning för att sprida glädje och mild till svenska folket. Men som förväntat säljer den ganska långsamt, så den kommer tyvärr att utgå under sommaren, säger Nils Hultkrantz på Stigbergets Bryggeri.

 

Bière de Garde
Bière de garde är en flamländsk ölstil vars namn fritt översatt betyder ”öl för lagring”. Ölstilen är en avlägsen släkting till saison och finns i blonda, bärnstensfärgade och bruna varianter. Till skillnad från saison är bière de garde större, starkare, maltigare och saknar syrliga inslag. Båda stilarna har historiskt bryggts på höst och vinter för att sedan lagras till nästa sommarsäsong.

Om du vill få en känsla för hur en Bière de garde smakar så är La Goudale en bra start, en blond fransk bondöl som finns som ordervara på Systembolaget. Ett av få svenska exempel på den här ölstilen är Kantarell Bière de Garde från Roslagens Brygghus. Ett öl som inte bryggs just nu, men som fick uppmärksamhet eftersom det är smaksatt med just kantarell, vilket ger ölet en höstig karaktär med jordiga smaker.

 

Baltisk porter
Trots att porter i allmänhet inte är svårt att hitta, så är baltisk porter lite mer ovanlig från svenska bryggerier. Baltisk porter jäses traditionellt med lagerjäst, vilket ger en renare och mer återhållsam karaktär jämfört med porter med alejäst. Den baltiska portern är ett lite alkoholstarkare öl med maltigheten hos vanlig porter och krispigheten hos schwarzbier, ibland med inslag av rökiga nyanser. Baltisk porter dyker ibland upp i det tillfälliga sortimentet, då ofta från länder runt Östersjön inklusive Sverige. Här finns utrymme för lekfullhet, ibland är de lagrade, ibland lite extra rökiga eller alkoholstarka till exempel.

Det finns några svenska varianter som går att beställa året om, till exempel Nils Oscar Baltic Porter, och Jämtlands Baltic Imperial Stout:

– Vår tolkning är en lättdrucken stout med klassiska smaker som rostad malt, torkad frukt, mörk sirap, lakrits och choklad. Försäljningen av stout och porter är inte stor, men den fyller sin plats och vi planerar att fortsätta med vår Baltic Stout om efterfrågan finns, säger Alexandra Lindgren Jansson på Jämtlands Bryggeri.

 

Gotlandsdricka
Gotlandsdricka är något så ovanligt som en ölstil med helsvenskt ursprung, den har bryggts hemma hos gotlänningarna i århundraden. Nu för tiden ofta jäst med vanlig bakjäst, med malt som rökts i en kölna, humlekottar samt enris i både bryggvatten och som filterbädd i mäsken. Men det är en ölstil som det är sällsynt att svenska bryggerier ger sig på.

Varför kan man fråga sig? En förklaring kan vara att det hardcoredrickarna är skeptiska till kommersiellt bryggd gotlandsdricka. Det har kanske lett till en överdriven försiktighet bland svenska bryggare till att närma sig ölstilen. Det har lett till det paradoxala faktum att gotlandsdricka numera bryggs mer utomlands än i Sverige. Fortfarande i relativt liten skala, men ändå. Framförallt bryggs gotlandsdricka i USA, där man aldrig varit rädda för att kasta sig över gamla ölstilar för att modernisera, smaksätta och tänja på stilgränserna.

Det högst rankade gotlandsdrickan på Ratebeer är 10-procentig och kommer från Chicago och heter Off Color Class War. Först på femte plats kommer en svensk brygd: Närke Tanngnjost & Tanngrisnir XXX.

Ölen på den listan är ytterst svåra att få tag i, så om du är sugen på att testa gotlandsdricka rekommenderar vi istället Dundar Gotlandsdricka från Ölverket eller Dricku från Burgsviks Bryggeri, båda bryggda på Gotland.

– Vi ville göra något som påminde om den traditionella gotländska drickun med rökig malt och enbär. Sedan är den ju ölifierad med öljäst och kolsyra. Vi har haft den i flera år, den säljer väldigt bra. Många beställer på fastlandet och den är listad på ölstudion i Göteborg. Så den är här för att stanna, säger Olof Eklind på Burgsviks Bryggeri.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.