Brown ale till metallegendarens ära

Foto: Jugge Hasselqvist

Abaddon från det klassiska metalbandet Venom gästar Sverige i helgen. Då passar Gamla Enskede Bryggeri på att premiära en brown ale för att hylla den hårtslående “geordien”.

Bandet Venom, ursprungligen en trio från Newcastle i England, som med sin ilskna Heavy Metal var med och namngav musikstilen som sedermera kom att kallas Black Metal, har inspirerat hårdrockande musiker världen över sedan tidigt 1980-tal. Bandet har också varit oproportionerligt (om ordet tillåts) populära i hantverksölkretsar under lång tid. 

Nu tar David Isberg, som under flera år komponerat musik i sitt nuvarande band bloodofjupiter, samt komponerat öl tillsammans Gamla Enskede Bryggeri, vurmen för Venom till en helt ny nivå.

 I helgen presenterar David Isberg och Robin Johnander på Gamla Eskede Bryggeri inte bara två konserter med Venoms ursprungliga trummis Abaddon och hans band Abaddon UK tillsammans med bloodofjupiter, utan också ett enda fat cask conditioned real ale av ett specialtillverkat hyllningsöl. Naturligtvis är det en brown ale, med tanke på Abaddons hemstad, döpt till Abaddon Brown Ale och med en alkoholstyrka på 6,6 procent. Fatet öppnas på Oliver Twist klockan 14:00 på lördag. Och naturligtvis kommer Abaddon själv att vara på plats med ett par bandmedlemmar.

 Konserterna med Abaddon UK äger rum på Gamla Enskede Bryggeri och Abaddon har lovat att bjuda på två unika konserter. Den första, på lördag, med enbart Venom-låtar och den andra, på söndag, med Venom-klassiker och nyskrivet material som går i vintage Venom-anda.

Abaddon, som egentligen heter Anthony Bray, är en barndomsidol till David Isberg och Robin Johnander och i samband med att de bokade in honom för spelningarna föreslog David att de skulle brygga en riktigt bra brown ale i hans ära.

För den som inte kan ta sig till Oliver Twist för att dricka Abaddon Brown Ale på cask, eller till konserterna på bryggeriet där ölet också kommer att serveras, kommer en ny chans den 7 oktober då det släpps i Systembolagets TSLS-lansering.