”En skön känsla av att vara i rörelse”

Denna vecka har Beernews gett sig ut i sommar-Sverige och hittat ett ölställe där den törstige tågresenären kan stanna till och njuta av gott öl i en trivsam atmosfär. Veckans ölställe är Trivs Pub & Restaurang i Gävle.

Trots att Gävle är en relativt liten stad, så finns ett stort utbud av restauranger och pubar att välja mellan. När den lokala tidningen, Gefle Dagblad, i början av året satte samman en krogguide, så fick de ihop 55 ställen som ”serverar alkohol och är utgångsvänliga” inne i stadskärnan. Men som så ofta i mellanstora svenska städer, så är utbudet av välsorterade ölställen betydligt mer begränsat. 

Bland den handfull krogar som faktiskt har annat än det vanliga stor stark-utbudet, så är Trivs stället där ölkännarna trivs bäst. På Centralplan rakt över från järnvägsstationen har Thommy Larsson och Niklas Svanbom skapat en liten öl-oas som på ytan liknar en traditionell brun pub; en brun bar, bruna barstolar och bruna soffbås. Tittar du närmare syns en ovanligt vacker lokal med högt i tak, stora välvda fönster och takbågar, ett vackert mönstrat klinkergolv och väggar dekorerade med gamla ölskyltar samt affischer från stadens historia som kaffe- och godisstad.

Som väntat i den här atmosfären finns Guinness på fat, men ölutbudet är betydligt mer varierat och inspirerat än så. Till att börja med finns alltid några fasta europeiska klassiker som Budweiser Budvar, Hofbräu, Weihenstaphaner och Spitfire, Bitburger plus några till. Dessa kompletteras med ett skiftande kranflöde av väl valda brygder från både gamla och nya ölvärlden. Och så juvelen i kronan – ta-dah! – en handpumpad kran med färsk cask ale, den enda i hela stan. Även här är ölen i ständig rotation, med betoning på brittisk real ale. 

Det lokala utbudet begränsas till öl från Illbatting och nystartade Glad Brewing. Och det är inte så illa som det låter, för dessa två är nämligen de enda bryggerierna som numera finns kvar i Gävle. Nyligen gick de samägda ölmärkena Jädraås, Geflebockens och Hopsie Daisy i konkurs och därmed blev ölkulturen i Norrlands nästa största stad betydligt fattigare. 

Men låt oss glömma det för en stund, ta en kall bira och bara njuta. För här trivs man. Blandningen av resenärer, pendlare, ortsbor och stammisar skapar en skön känsla av att vara i rörelse samtidigt som man betraktar omgivningen genom ett glas öl. Eller som författaren och vagabonden Per Hagman skriver:  ”Lycka är enkelt: sitt ner och låt den landa. Ingen lyx lyxigare än glimrande stunderna då jag känner så”.

Förra veckans ölställe: 

• “Livfullt, dynamiskt och stans bästa öl” – Chapter House i Växjö. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.