“Heligt källarrum för Göteborgs anglofiler”

Göteborgs alldeles egna cask-Mekka ligger ett stenkast från domkyrkan. Här hittar anglofiler, hotellgäster och helt vanliga göteborgare sin frälsning med jämna mellanrum. Veckans ölställe är Bishops Arms Plaza i Göteborg.

Bishop Arms Plaza, beläget ett stenkast från Göteborgs domkyrka på den livliga Västra Hamngatan, är en göteborgsk skatt som bjuder på brittisk pubkultur på ett sätt som få andra platser gör. Inbäddad i en mysig källarmiljö, med en intim uteservering som vetter ut mot gatan, är det ett ställe som lockar både göteborgare och det ovanliggande hotellets gäster. För de som älskar öl är det här ett av Göteborgs första val. Och det betyder inte lite. Här finns ett imponerande utbud av drycker från små oberoende bryggerier, men det som verkligen gör Bishop Arms Plaza unikt är deras passion för cask-öl. De var pionjärer i Göteborg inom detta område och har i åratal hållit traditionen levande genom att erbjuda tre olika öl på cask. En av kranarna har alltid något från Timothy Taylor påkopplat, medan de andra varierar mellan (oftast) olika andra brittiska bryggerier. Det gör dem till en favorit bland många av Göteborgs anglofila ölentusiaster, och en plats där både nybörjare och rutinerade cask-kännare kan mötas och njuta.

Plaza är som alla förstår en del av Bishops Arms-kedjan som 1993 startade i Västerås och som sedan dess vuxit till en institution inom svensk ölkultur. Pubkedjan finns idag i 39 städer, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Trots det får den kanske ändå inte riktigt den cred den förtjänar. Hur man än väljer att se på saken har de varit banbrytande för ölintresset i Sverige, och möjliggjort för människor över hela landet att upptäcka nya och spännande ölsorter. Oavsett om du befinner dig i en storstad som Göteborg eller en mindre ort, har Bishop Arms gjort det möjligt att hitta en högkvalitativ pubupplevelse. Vilken annan aktör har bidragit på samma sätt att sprida god ölkultur?

Maten som serveras på Bishop Arms Plaza är vid en första anblick inte något som drar till sig uppmärksamhet. Med en meny inspirerad av brittisk pubmat erbjuder de klassiker som fish’n’chips och högrevsburgare. Men gömt bland det generiska finns också en Göteborgsklassiker som räksmörgås. Tidigare, men just nu av okänd anledning inte längre på menyn, fanns även något alldeles speciellt, nämligen langos. Denna ungerska gatumat, som sällan syns utanför stadsfestivaler, hittade här sin plats på menyn och tillförde en överraskande twist till det annars traditionellt engelska köket. Får man passa på att be om ett återinförande?

Så nästa gång du är i Göteborgs mest centrala delar. Antingen tar du steget in i domkyrkan, där tystnad och andakt fyller luften, och ber en bön för vägledning och frid. Eller så vandrar du till puben intill, där du med en pint real ale i handen utövar din egen form av tro – en hyllning till det goda livet och gemenskapen kring bardisken. Båda platserna erbjuder ett slags frälsning, fast på helt olika sätt.

Förra veckans ölställe: 
• “En plats nästan för bra för att vara sann” – Nyköping Brewing Co i Nyköping

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.