Evil Twin-Jeppe åter fantomproducent 

I ölvärlden har Jeppe Jarnit-Bjergsø gjort sig känd som frispråkig ölbutiksägare, ölkrögare, öl- och matboksförfattare – samt en vilt experimenterande bryggare. Nu inleder han ett nytt kapitel, som inte handlar om öl.

Jeppe Jarnit-Bjergsø grundade fantombryggeriet Evil Twin Brewing 2010. Efter nio år som fantombryggare öppnade han Evil Twins fysiska bryggeri i Queens, New York, 2019. Nu startar Jeppe ett nytt företag och återvänder till rollen som fantomproducent – men den här gången inom vinvärlden.

Tillsammans med sin fru Maria lanserar han nu Jarnit Family Wines. Paret har länge varit vinentusiaster och deras fascination för vin och vinframställning har lett till att de byggt upp en omfattande vinkällare. Nu vill de ta sitt vinintresse till en professionell nivå.

Familjen har varit bosatt i Kalifornien i några år, en flytt som delvis motiverades av drömmen att komma närmare vinproduktionen. Bryggeriet i New York drivs vidare som vanligt, och Jeppe pendlar mellan öst- och västkusten.

I Kalifornien samarbetar de med det lilla vineriet Demetria i Santa Ynez Valley. Tillsammans med vineriets ägare Ryan och Emily skapar de nu viner under varumärket Jarnit Family Wines.

– Våra viner är naturligt jästa med väldigt lite inblandning. Vid första skörden 2023 gjorde vi en Chardonnay, en Syrah och en Grenache. Alla är endruvsviner och druvorna kommer från Demetria och andra vingårdar i området.

På frågan om vinprojektet är mer av ett passionsprojekt eller en viktig framtida affärsverksamhet svarar Jeppe:

 – Det är definitivt inte enbart ett passionsprojekt, men som med allt jag gör började det med passion, i det här fallet passion för vin. Vi planerar att göra det till ett riktigt företag, litet men seriöst. Jag menar, vi har redan spenderat över 15 000 dollar på att få en licens.

Evil Twin har gjort sig känt för sina djärva experiment inom öltstilar som pastry stouts, smoothie sours men även hard seltzers, och de har använt allt från pizza och pengar till pretzels som ingredienser – långt ifrån traditionell bryggning. Så frågan är om vi kommer att få se Chardonnay med marshmallows, Syrah smaksatt med donuts eller om synen på naturligt jästa vin med liten inblandning kommer att återspeglas i kommande öl.

 – Vi har redan gjort småskaliga naturligt jästa öl i New York, så det är inget nytt för mig. Det är viktigt för mig att säga att jag separerar min öl- och min vinverksamhet. Vi planerar inte att ta in något från ölvärlden till vinet. Vi gör vin naturligt och traditionellt, det kan man inte säga om våra öl.

De första vinerna från Jarnit Family Wines lanseras under våren 2025.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.