Hej, hallå Fredrik Tunedal…

… på PangPang Brewery, som grävt djupt i receptpärmarna för att på måndag, till punkt och pricka, återlansera sitt allra första öl, Puttin’ in Hours från 2010. Berätta!

– Det här ölet är precis så komplex, rebellisk, och överjävligt god som den var när allt började. Det har varit kul och nästan lite generande att se vilket oerhört ambitiöst arbete jag la ner på det här första ölet. Jag minns att receptet finslipades vid varje bryggning och att det var en överväldigande komplexitet i maltbasen, vattenbehandlingen och humleprofilen. Jag använde åtta olika maltsorter, och det avrundades aldrig till hela påsar utan vägdes upp på kilot eller till och med halvkilot. Humlegivorna var täta och innehöll både hela kottar och humlepellets för att inte missa någon nyans av bitterhet, smak eller arom. Och torrhumlegivorna var så extrema för tiden att det fortfarande ligger i det högre spannet för stilen.

Hur skiljer sig ditt ölarbete då från nu?

– Jag är inte 25 längre, och jag har sedan dess lärt mig att göra mer strömlinjeformade recept och processer, men fortfarande få goda och intressanta öl. På den tiden handlade mycket om att få till en process som över huvud taget fungerade. Jag byggde mitt första bryggverk själv och har byggt flera sedan dess i takt med att PangPang har växt. All den energin och kreativiteten går idag rakt in i ölen istället.

Mycket har hänt på 14 år, vad med öl var roligast då, och vad är roligast idag? 

– Roligast då var känslan av mystik. Ibland blev det bra och ibland inte, och ganska ofta kändes ölen som ett övernaturligt väsen. Idag är det nästan motsatsen som är roligast – att ha full koll på hela processen och att inte lämna något åt slumpen. Kaoset får finnas i idén snarare än i utförandet. 

Vad var svårast då, och vad är svårast idag?

– Svårast då var den överväldigande mängden fysiskt, monotont arbete. Jag skulle gärna få tillbaka ett par av de tusentals timmar som jag lagt på buteljering och etikettering, men de har också gett mig tid att drömma och fantisera ihop PangPang. Idag är det svåraste att hålla ihop de olika delarna av verksamheten med bryggeriet, taproomet, och baren i Hornstull – jag har lärt mig att nyckeln inte är drömma och fantisera för mycket. Jag måste hålla i mig själv för att inte agera på alla idéer och infall utan istället fortsätta pusha framåt i det befintliga. 

Hur mycket öl brygger du idag och vad är ditt största fokus nu?

– I år blir det 75 000 liter. Mitt största fokus är att få PangPangs klassiker att fortsätta smaka likadant. Det är svinkul att göra nya öl, men inget gör mig mer stolt än när någon har haft ett av mina öl som favoritöl i flera år. Eftersom råvaror skiftar i tillgänglighet och kvalitet kan inte recepten se likadana ut. Tvärtom måste recepten hela tiden ändras i för att ölen ska fortsätta smaka likadant.

Är det något särskilt du ser fram emot till hösten? 

– Jag har tagit tillbaka distributionen av öl till krogar, så i höst ska vi tillbaka till rötterna som är nära samarbeten med bra ställen runt om i landet. 

Puttin’ in Hours släpps i lokalt och småskaligt sortiment den 6 augusti.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.