Lista över UK:s bästa ölstäder möts av ilska

Nordöstra England och små sydengelska städer, mest kända för pampiga katedraler, dominerar på en topp-tio-lista, med särskilda kriterier, över Storbritanniens bästa städer för hantverksgjord öl. Något som får bland annat stolta Yorkshiremän att gå i taket.

Vilka är egentligen de tio bästa brittiska städerna att dricka hantverksbryggd öl i? Semesterhusuthyrningsfirman (!) Independent Cottages har samlat ihop data som redogör för vilka brittiska städer som har flest antal oberoende bryggerier per capita, tillsammans med hur många priser och utmärkelser som varje stads olika bryggerier vann under 2023. Antalet fria pubar och ölbarer och antalet sökningar efter ”craft beer” på Trip Advisor har också tagits med i undersökningen.

Just det här med per capita gör att flera stora och prominenta städer som vi förknippar med öl i Storbritannien lyser helt med sin frånvaro. London kommer långt ner på listan, inte heller Sheffield, Birmingham, Bristol, Edinburgh eller Glasgow slår sig in topp-tio. Noterbart är också att bara en stad utanför Englands gränser finns med på tiolistan. Här finns inga walesiska eller nordirländska städer, men en skotsk stad tar sig in på en sjundeplats – nämligen Inverness.

Manchester med sina många välrenommerade bryggerier, både i den gamla brittiska skolan och den nya skolan, och många fria pubar och ölställen, lyckas först ta sig in på en åttonde plats.

Överst på listan kommer dock en relativt stor stad. Det handlar om Newcastle. En stad som är extremt välutrustad med oberoende bryggerier och utbud av hantverkstillverkad öl, sett till invånarantalet. Dessutom tar sig närliggande Durham in på en sjätteplats.

På andra plats hittar vi lilla Canterbury med drygt 55 000 invånare. En stad som länge har varit förknippad med progressiv kultur, inte minst konst och musik. Personerna bakom undersökningen konstaterar att Canterburys andraplats måste anses vara en överraskning, samtidigt som staden ”i det tysta” lyckats etablera en sprudlande hantverksölscen som inte uppmärksammats särskilt mycket varken inom dryckesjournalistiken eller i media i allmänhet. 

På tredjeplats återfinns ytterligare en pittoresk stad, likt Canterbury i första hand känd för sin historia, kultur, arkitektur och pampiga katedral, nämligen Bath. 

Så här ser topp-tio-listan ut:

1.Newcastle
2. Canterbury
3. Bath
4. Salisbury
5. Worcester

6. Durham

7. Inverness
8. Manchester
9. Lancaster
10. Winchester

Stefan Melbourne, kreativ kraft och eventansvarig på tioårsjubilerande new-schoolbryggeriet Track i Manchester, kommenterar att hemstaden hamnar på åttondeplats på följande sätt, i branschpublikationen thedrinksbusiness.com:

– Manchester är en stad med en rik bryggarihistoria, från familjeägda små bryggerier med hundraårig historia eller mer, till nykomlingar som vi. När vi grundade Track var vi ett av 16 bryggerier i staden som startade i stort sett samtidigt. Kamratskap och öppenhet på ölscenen har funnits där sedan starten, där vi alla har följt olika visioner av vad öl kan vara. Staden är progressiv och skjuter ständigt gränserna framåt oavsett område, och ölscenen är inget undantag.

Föga förvånande har listan rört upp känslorna hos lokalpatriotiska ölentusiaster i Storbritannien. På CAMRA:s Facebook-sida, som delade nyheten, tycks Bristolborna vara allra mest upprörda sett till antal inlägg, tätt följda av real ale-huvudstaden Sheffields cask-drickande invånare. 

”Have you shared this already and deleted it because it got laughed at? The result won’t change – it’s an awful chart with a nonsense calculation, and incorrect information all down it.”, skriver en upprörd man från Leeds.

Hur står det egentligen till med London då, en stad som åtminstone undertecknad anser att man kan leva sitt bästa ölliv i? Jo, världsstaden är, enligt de kriterier som Independent Cottages satt upp – och trots 48 oberoende hantverksbryggerier (Newcastle har sex stycken) och minst 412 helt fria ölställen (Newcastle: 86) – den 46:e bästa staden för craft beer i Storbritannien. 

Dags att återupprätta färjetrafiken mellan Göteborg och Newcastle, som legat nere i 20 år, igen.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.