Mindre öl inget för engelsmännen

Forskare menar att mindre glasstorlekar på öl kan förbättra folkhälsan. Engelsmännen håller dock hårt på sin pint och förslaget har skapat stor upprördhet bland både krögare och gäster.

Att ersätta pinten med ett mindre ölglas för att förbättra folkhälsan har inte landat väl hos engelsmännen. En ny studie visar att försäljningen av öl minskar när pintglasen byts ut mot mindre glas – och förslaget möts med hårt motstånd.

Ursprunget till förslaget kommer från en studie där forskare testade att ta bort pinten som det största tillgängliga glaset på 13 pubar, barer och restauranger i England. Istället erbjöds kunderna ett glas som rymde två tredjedelar av en pint. Under de tre månader som studien genomfördes minskade ölförsäljningen med nästan tio procent. Forskare menar därför att minskningen skulle kunna bidra till att få bukt med de alkoholrelaterade skadorna i Storbritannien.

Efter testet valde ingen av de medverkande pubarna att permanenta förändringen. Dels därför att intäkterna i snitt sjönk med fem procent under testperioden – men också på grund av den starka kulturella kopplingen till pinten. Pinten, som standardiserades till 568 ml år 1824, är djupt rotad i pubkulturen och anses av britterna vara en av de starkaste symbolerna för gemenskap och tradition.

Forskarna menar att britterna, precis som svenskarna, tänker mer i ”enheter” än i exakta volymer. En pint öl ses som en enhet på samma sätt som en kopp te eller en bit kaka. Genom att minska glasstorleken kan därför intaget av alkohol minskas utan att pubgästerna tänker på det. Liknande tester har tidigare gjorts med vinglas där större glasstorlekar togs bort, vilket också ledde till minskad försäljning.

De engelska pubägarna var dock inte särskilt entusiastiska över att delta i experimentet. Över 1 700 pubar, barer och restauranger bjöds in till studien, men endast 13 gick med på att delta, trots ekonomisk ersättning för förlorade intäkter. Studien, som publicerades i tidskriften Plos Medicine, visar att slopandet av pinten skulle kunna vara ett sätt att minska alkoholintaget i Storbritannien – men det är tydligt att det finns ett stort motstånd bland både pubägare och kunder.

Kritiken lät inte vänta på sig. The Campaign for Real Ale (Camra) uttryckte genast sitt missnöje med förslaget och menade att pinten är en omtyckt glasstorlek. Camras ordförande, Ash Corbett-Collins, poängterade att det låga antalet deltagande pubar i studien visar hur stark efterfrågan på pinten är bland konsumenterna.

Den brittiska pinten är en av de största ölglasstorlekarna i världen. Glasets försvarare påpekar dock att brittisk, och i synnerhet engelsk, öl traditionellt är svagare än i andra länder, så trots att britterna föredrar att dricka öl ur stora glas är landet inte i topp vad gäller ölkonsumtionen per capita. I en internationell jämförelse hamnar Storbritannien på 28:e plats och Sverige ännu längre ner på listan – medan Tjeckien ligger i topp.

Frågan om pintens framtid i England och Storbritannien är fortfarande öppen. För forskarna handlar det om folkhälsan, men för många britter är pinten mer än bara en dryck – det är en symbol för nationell stolthet och tradition. Om pintglaset kommer att försvinna från pubarna återstår att se, men en sak är klar: pinten står kvar som en stark symbol för det brittiska pubbesöket.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.