Småbryggeriernas seger, ölskatten sänks

Berith Karlsson, Johan Håkansson och Erik Frithiof, tidigare ordföranden för Sveriges Oberoende Bryggerier tillsammans med Ayla Yavuzalp (t.h) nuvarande ordförande i föreningen.

Sveriges Oberoende Bryggerier har länge kämpat för sänkt alkoholskatt på öl från småbryggerier. Nu har deras arbete gett resultat. Från och med den 1 juli 2025 sänks alkoholskatten för bryggerier som producerar som mest tre miljoner liter öl per år, enligt uppgifter från Ekot.

Sänkt alkoholskatt på öl från småbryggerier är en stor seger för Sveriges Oberoende Bryggerier, en förening som har arbetat intensivt med den här frågan under de senaste åren. Enligt Ekot togs beslutet om skattelättnad efter att Tidöpartierna enades om förslaget i budgetförhandlingarna inför 2025, något som har väckt både stor glädje och lättnad inom ölbranschen.

Erik Frithiof, på Hyllie Bryggeri och tidigare ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier, är en av dem som är mycket nöjd med beskedet.

– Detta är ett bevis på att vår bransch är viktig för många människor och ett kvitto på vårt hårda arbete under flera år. Nu hoppas vi att våra medlemmar och resten av öl-Sverige får chans att fira, efter så många mörka år. Nu är framtiden ljus och vår.

Föreningen, som började driva på frågan om sänkt alkoholskatt ordentligt för fem år sedan, har sett sitt medlemsantal växa kraftigt. Johan Håkansson på Ängöl, som varit med i styrelsen sedan 2011 och även han tidigare ordförande, berättar om hur frågan växte fram: 

– Vi började prata om det här redan för tolv år sedan, men det var 2019 när jag blev ordförande som vi tog tag i det ordentligt. Vi gjorde en gedigen rapport som vi presenterade i riksdagen och tack vare den här frågan har föreningen vuxit från ett 30-tal medlemmar till 150 idag.

Arbetet har dock inte varit utan motgångar. 

– Det har varit motigt många gånger, men jag vet att sådana här processer tar tid, så jag är inte överraskad, säger Johan Håkansson. 

Ayla Yavuzalp, som driver Noisy Bastards Brewing och är nuvarande ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier, har även hon varit djupt involverad i arbetet.

 – När jag kom in som ordförande var jag mitt i denna storm och det blev ett stort jobb att samla information, så vi verkligen visste vad vi pratade om. Det är viktigt att göra alla fördelar med förslaget tydliga. För den här skattesänkningen är verkligen gynnsam hela vägen, säger hon.

Föreningen har haft tät kontakt med politiker och myndigheter för att driva frågan aktivt på bred front, till exempel genom kampanjer och närvaro i Almedalen.

– Vi jobbade mot att få med oss Centerpartiet från början, men de senaste åren har vi riktat in oss på Moderaterna. Det har varit lättare att nå igenom med våra synpunkter med den här regeringen, säger Johan Håkansson.

Trots att förslaget nu är på väg att bli verklighet, finns det fortfarande detaljer som Johan Håkansson anser skulle kunna förbättras innan beslutet klubbas igenom. Han tycker att gränsen för skattesänkningen borde höjas till att gälla bryggerier som producerar upp till sex miljoner liter per år, istället för de tre miljoner liter per år som finns med i regeringens förslag.

– Genom att höja gränsen från början så får de som idag är lite större oberoende bryggerier möjlighet att växa – och de små får en injektion att sikta högre upp, säger han.

Ayla Yavuzalp ser beskedet som en stor seger för Sveriges Oberoende Bryggerier och alla dess medlemmar. 

– Våra medlemmar är extremt peppade. De känner och ser arbetet som har gjorts. Men det är också ett kvitto på att småbryggeriernas röst nu hörs och respekteras när vi organiserat oss och gemensamt fokuserat på den här viktiga frågan.

En annan viktig aspekt som Sveriges Obereonde Bryggerier vill lyfta fram är mångfalden inom den svenska ölbranschen. Ayla Yavuzalp anser att utan de små oberoende bryggerierna skulle det inte finnas någon riktig ölbransch i Sverige.

– Vi som är småskaliga bryggerier står för den främsta utvecklingen av  ölkulturen, produkterna, stilar och smaker. Vi skapar en bredd och djup i ölbranschen och vi gör det med passion, säger Ayla Yavuzalp.

Hon menar också att skattesänkningen främjar en mer medveten alkoholkonsumtion.

 – Våra produkter är dyrare än storbolagsöl eftersom vi på grund av vår småskalighet och de dyrare råvaror vi använder måste ta ut ett högre pris. När regeringen nu sänker skatten för småbryggerierna, så innebär det inte att folk kommer dricka mer. Snarare tvärtom, vi omvandlar alkoholkonsumtionen till något mer medvetet.

Med den föreslagna skattesänkningen ser Sveriges Oberoende Bryggerier att medlemmarna får helt nya möjligheter att fortsätta investera i sina verksamheter, köpa in mer utrustning och bättre råvaror och kanske till och med anställa fler.

– Det här utvecklar Sverige som ölland. Beslutet är en milstolpe för hela branschen och ett viktigt steg i att bevara och stärka den svenska ölkulturen. Om vi förstör det riskerar vi att förlora mycket, avslutar Ayla Yavuzalp.

Läs också:
• Bryggerierna om beskedet: “Vi firar!”
• Sänkt ölskatt får ris och ros i remisserna
• Regeringen föreslår sänkt alkoholskatt
• Bryggeriföreningarna på plats i Almedalen
• SVL: Höjd alkoholskatt ger inte önskad effekt
• Differentierad skatt kan bli verklighet 1 jan

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.