Störst i världen på humle – igen

Efter nio år har Tyskland återtagit positionen som världens största humleproducent enligt det tyska humleodlarförbundet. Tidigare var det USA som innehade titeln – men förändringar på marknaden har nu skiftat balansen.

Stora lager av humle har lett till fallande priser, vilket bekymrar de tyska producenterna. Nästan all tysk humle går till den globala bryggeribranschen där försäljningen av öl är på nedgång, vilket har lett till sjunkande priser och minskad odlingsareal. Trots det har Tyskland lyckats behålla en relativt stabil areal runt 20 000 hektar medan humleodling i USA har minskat med 4 500 hektar till 17 850 hektar.

Förändringen gör att Tyskland nu är den största humleproducenten, med den bayerska regionen Hallertau som världens största humleodlingsregion. Tidigare låg Hallertau på andra plats efter delstaten Washington i USA.

Jordbruket är strukturerat annorlunda i USA jämfört med Tyskland. I USA odlas humle på större gårdar som måste ställa om snabbt om marknadsutsikterna försämras – delvis på grund av påtryckningar från bankerna – till skillnad mot Tyskland där humleföretagen ofta är småskaliga och familjeägda. Många tyska humlegårdar har en lång tradition av humleodling och fortsätter att odla och skörda i samma utsträckning som tidigare, oberoende av konjunktur och efterfrågan.

I Tyskland har tyngdpunkten inom humleproduktionen skiftat från aromhumle till bitterhumle. Den mest odlade sorten är Herkules, med en odlingsareal på 7900 hektar, vilket utgör 39 procent av landets totala odlingsyta för humle. Den nya sorten Titan, som är mer klimattålig än de traditionella sorterna, har också ökat kraftigt. Däremot minskar odlingen av Perle och Hallertauer, som är typiska för pilsner.

Intresset för lokal svensk humle ökar, men än så länge dominerar importerad humle. Större delen av humlen som används i Sverige importeras från Tyskland och Tjeckien, vilket innebär att förändringar på den tyska marknaden direkt påverkar den svenska ölproduktionen.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.