”Svårt att konkurrera prismässigt”

Hej, hallå Kalle Åkesson, humleodlare på Horröds Humle i Skåne. Berätta, varför odlar du humle?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för hantverksöl. 2015 gick jag en kurs för att komma igång med att brygga öl hemma. Efter åtskilliga bra, och mindre bra brygder, så växte intresset för humle och dess inverkan på ölet fram. Jag är intresserad av odling och beställde några humleplantor från Tyskland för att se om det gick att odla dem i Sverige. Det slutade med att jag nördade ner mig totalt och fann att det historiskt odlats i relativt stor utsträckning i Sverige. Jag fick nys om att Länsstyrelsen skulle hålla en kurs om kommersiell humleodling i Sverige. Jag gick kursen, som hölls på Korngården som dragit igång strax innan. 

– Jag bor själv på en liten gård i Skåne och har alltid drömt om att odla något där som jag kan ha som en bisyssla. Efter kursen var jag övertygad om att det var just humle som skulle odlas på gården.

Hur började du?

– Humle är väldigt tidskrävande vid skörd och skördefönstret är mycket kort. Kottarna ska plockas, torkas och paketeras inom loppet av ett dygn för att hålla en hög kvalitet. Jag insåg snabbt att jag, för att kunna odla humle i större skala, måste ha maskinell utrustning för skörden. Så steg ett blev att få tag i ett tröskverk, jag hittade ett gammalt tyskt från 1966, vilket blev starten för verksamheten. Därefter byggde jag upp ett odlingssystem för cirka 150 plantor.

Hur valde du ut dina sorter?

– Comet var en av de första humlesorterna jag köpte från Tyskland, det var en gammal sort som togs fram på 1970-talet som bitterhumle, men den konkurrerades snabbt ut av andra sorter med betydligt högre alfasyror och föll i glömska. När den moderna ölresan tog fart flyttades fokuset till ölets arom, doft och smak vilket gjorde att man började odla Comet igen i USA och senare också i Tyskland. Jag läste på och föll för den lite ovanliga smakbeskrivningen samt att den är relativt tidig i sin mognad, vilket är en förutsättning för att lyckas med humleodling i Sverige.

– Som ett komplement valde jag två inhemska sorter från den omfattande studien som gjordes i början av 2000-talet, med en analys av vilt växande humle i Sverige. Det togs fram olika kulturarvssorter varvid jag fastnade för Hulla Norrgård och Korsta, då de enligt studien hade relativt hög alfasyra och gav det färdiga ölet en god doft och arom. 

Hur stor är din odling idag?

– Odlingen har byggts ut genom åren och är nu runt en halv hektar och omfattar cirka 1 000 plantor.

Efter att humlen tröskats – hur tar ni hand om den då?

– Jag har byggt en egen torkanläggning för att efter skörd ha möjlighet att kunna torka ned humlen från en vattenhalt på cirka 77 procent till åtta, det ska ske inom loppet av tio till tolv timmar. Därefter pelleterar jag humlen och vakuumpaketerar samt fryser in den för att bibehålla en så hög kvalitet som möjligt.

Hur ser efterfrågan ut? 

– Jag märker i år ett uppsving och fortsätter det så här kommer jag nog att behöva bygga ut mer för att möta efterfrågan. Men tidigare år har det, enligt min uppfattning, varit ett svalare intresse för svenskodlad humle, då det är svårt att konkurrera prismässigt med importerad humle. Det här kan ju givetvis också bero på de tuffare ekonomiska tiderna som varit.

Säljer ni färsk humle också?

– Intresset för att brygga öl på färsk humle, wet hop eller fresh hop, har börjat vakna till liv, vilket är jätteroligt. Österlenbryggarna hämtade precis färsk humle hos mig i samband med skörden och bryggde ett öl på humlen samma dag. Jag upplever dock att många bryggerier hämtar sin färska humle från Tyskland eller USA, och jag krigar lite för att de ska använda sig av närodlat istället. Det kräver lite planering mellan odlare och bryggare men det är riktigt kul när det funkar. 

Om du blickar framåt – vad hoppas du på då?

– Spontant att efterfrågan på svenskodlad humle ökar. På sikt också att det blir en mer utarbetad industri för torkning, pelletering/förädling likt Tyskland och USA. Så att odlarna kan odla på kontrakt och inte behöver förädla själva. Det händer mycket inom modern ölindustri, ny sorts humle tas fram på löpande band. Tyvärr är alla “moderna” sorter patentskyddade och man får inte odla dem i Sverige. Kanske kan man önska sig ett förädlingsprogram också här? Och anläggningar för analys av växtmaterial…

Läs också: 
• Tre odlare om årets svenska humleskörd

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.