Tre odlare om årets svenska humleskörd

Bengt Jönsson och David Ögren på Korngården.

Humle beskrivs ofta som den största utmaningen när ett helsvenskt öl ska bryggas, men sakta och säkert blir utbudet större, bredare och bättre. Beernews har pratat med tre olika odlare som just nu står mitt i skörden. 

Sedan 2015 har Korngården i Staffanstorp odlat humle. Inspirerade av det då så starkt spirande ölintresset, från både hantverksbryggerier och hemmabryggare, ville man komplettera sitt utbud, som till stor del bestod av spannmål, inte minst korn, med humle. Efter en inspirationsresa till Tjeckien slog man slag i saken och planterade sina första plantor. Idag uppgår den ekologiska odlingen till en halv hektar som rymmer tre olika sorter fördelade på 600 plantor. Ytterligare två och en halv hektar är förberedd och väntar på att planteras – men det har visat sig oväntat svårt att sälja den svenska humlen. 

– Istället för ett ökande intresse känner vi nästan tvärtom, efterfrågan har gått ner och vi har fortfarande humle från förra året som inte sålts än, säger Bengt Jönsson på Korngården. 

Under åren har man anpassat odlingen och justerat både sorter och humlehantering. Idag odlar de inga svenska sorter alls utan istället två tyska sorter; Magnum och Saphir, samt amerikanska Cascade. Dessutom pelleteras humlen sedan ett par år tillbaka. 

– Vi har försökt vara lyhörda och lyssna in vad bryggarna är intresserade av, och hur de vill ha den. Humlen vi har nu skickar vi till Tyskland för kontroll varje år och vi är stolta över att kunna konstatera att den håller samma nivå som tyskodlade motsvarigheter, säger Bengt Jönsson. 

Bengt är dock noga med att inte uttala sig om årets skörd förrän allt är tröskat, torkat och har pelleterats. Hittills har Magnum och Saphir tröskats, medan några veckor återstår för Cascaden. 

– Saphiren blev någorlunda med volymer som påminner om tidigare år, Magnumen ser ut att ha bra kvalitet men tyvärr är volymen inte lika bra som den brukar. 

En annan skånsk humleodlare är Kalle Åkesson som drog igång sin verksamhet, Horröds Humle, strax efter Korngården. Också han odlar tre sorter på en halv hektar, men två av dem är svenska kultursorter.

– Svenska humlekloner mognar betydligt tidigare än utländska, vilket gör att de lämpar sig lite extra bra. Jag odlar Korsta och Hulla Norrgård, två sorter med relativt hög alfasyra och en god doft och arom. Hulla Norrgård har dock visat sig ge betydligt mindre skörd än Korsta, och har dessutom mindre efterfrågan, vilket lett till att jag bestämt mig för att fasa ut den och ersätta med mer Korsta, berättar Kalle Åkesson. 

Vid sidan av de inhemska sorterna odlar han också amerikansk Comet. 

– Också den har en tidig mognad och inledningsvis föll jag för den spännande smakbeskrivningen, idag utgörs majoriteten av min odling av Comet, cirka 600 plantor, säger Kalle Åkesson. 

Årets skörd ser glädjande nog ut att bli den bästa någonsin. 

– Den är betydligt bättre än förra året och humlen ser riktigt fin ut. Min svenska Korsta-humle har en alfasyra på 8,7 procent vilket är bra, och Comet-humlen skördas för fullt nu och har inte hunnit analyseras, men den ser också riktigt lovande ut. 

Till skillnad från Korngården märker Kalle ett uppsving i efterfrågan, och han har successivt fått bygga ut för att möta efterfrågan. 

– För ett par år sedan köpte jag en pelletsmaskin avsedd för humle för att göra humlen mer eftertraktad, det har hjälpt till, säger han. 

Också i Alingsås odlas inhemska humlesorter, en idé som föddes 2018 efter att trädgårdsmästaren Lena Andreasson hört på radio om humlebrist – och att det borde odlas mer humle i Sverige. Österbodarne Humleodling odlar idag tre svenska kultursorter; Näs, Svalöv Swe 22 och Mauritz Swe 11 fördelat på 200 plantor. 

– Vi är precis klara med årets skörd, det blev inte riktigt lika mycket som förra året men helt okej ändå. Vi plockar alla humlekottarna för hand och torkar i torkskåp, sen vaccumpackar vi dem och fryser, förklarar Lena Andreasson och berättar att hela skörden redan har sålts. 

– Precis som förra året har Wättle Brygghus i Gråbo köpt hela vår skörd, så är man nyfiken på humlen får man köpa deras två öl som är döpta efter humlen; Svalöf och Mauritz, avslutar Lena Andreasson.

Läs också: 
• Hej, hallå Kalle Åkesson, humleodlare på Horröds Humle i Skåne

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.