En vingård i Australien och en intervju i TV 4. Det var vad som krävdes för att Frida Andersson skulle starta Sveriges nordligaste bryggeri.
Det här med öl var inte riktigt med i planerna från början. Frida Andersson lämnade släktgården utanför Överkalix och drog 100 mil söderut. Hon bodde i Örebro och Stockholm, och gick sommelierutbildning i Grythyttan. I det läget fanns inga planer på ölbranschen.
Men så gjorde hon sin praktik för utbildningen på en vingård i Australien och fick klart för sig att hon gärna ville göra något eget. Att satsa på vinodling i norra Sverige var kanske ingen självklarhet och där dök ölet sakta men säkert upp.
– Jag började att brygga hemma när jag hade flyttat hem till Överkalix igen, det var 2013. Jag ville se om det var roligt och om jag ville fortsätta och satsa på ett bryggeri, säger Andersson.
Roligt var det och planerna blev alltmer konkreta. I familjen finns ett logistikföretag vilket var praktiskt, och det gick även att lösa bra lokaler.
Men det gällde ju att lära sig mer om öl också, så Frida Andersson åkte bland annat på en tvådagarskurs där andra bryggare berättade om sina erfarenheter. På den utbildningen var TV 4 för att göra reportage.
– De intervjuade mig och jag sade att jag skulle starta ett eget bryggeri, så då var det bara att köra sedan, säger Andersson.
Familjen och släkten hade även del i bryggerinamnet. Om man har en släktgård som heter Tjers, och uttalas som engelskans skål, är det ganska lätt att välja.
Det blev lansering för Tjers Bryggeri i mars 2015 och därefter har det rullat på.
– Det har gått strålande, helt klart över förväntan. Jag har fått väldigt bra feedback och det är kul.
Närmaste kund är förstås det gästgiveri på gården som drivs av hennes mamma. Men allt fler restauranger har börjat att intressera sig och dessutom finns ölen på fem olika Systembolag.
I dag har Frida Andersson ett bryggverk på 200 liter och hon brygger öl cirka tre gånger i veckan. Men planen är att expandera. Ett bryggverk på 500 liter ska installeras och det gamla bryggverket blir kvar. Dessutom är målet att en person ska anställas.
– Jag behöver få tid till lite annat också. Till sommaren hoppas jag att det ska vara i gång. När det är gjort tror jag att jag har hittat en nivå som känns bra, säger Andersson.