Vad sägs om en humlesmakande öl som inte innehåller humle? Nu har forskare tagit fram den speciella humlesmaken till öl i laboratoriet.
Det är forskare vid University of California Berkeley som med hjälp av avancerad DNA-teknik och med hjälp av gener från mint, basilika och öljäst tagit fram humlearom och humlesmak som är lämplig för öl.
– Vi kunde använda några av verktygen utvecklats för att noggrant kontrollera ämnesomsättningen för att producera rätt mängd humlesmaker, säger Jay Keasling, professor i kemisk och biomedicinsk teknik vid UC Berkeley till The Guardian.
Naturlig humle kräver väldigt mycket vatten för att växa, och det nya alternativet till humle skulle kunna ha positiva effekter på miljön om den tas fram i stor skala. Den stora ökningen av mindre bryggerier, där det ofta används mycket humle, har gjort att humleodlingarna blivit betydligt fler. Men i framtiden kanske det alltså inte behövs humle för att skapa goda humlebomber.
Här kan du läsa hela studien som gjorts.