Amerikanska Avery Brewing gillar historia. Bland annat tas det fram en öl som är bryggd precis som på vikingatiden.
Det är huvudbryggaren Travis Rupp som står bakom de olika historiska experimenten. Ölet Pachamama är bryggd på samma sätt som under inka-tiden i Sydamerika och Khonsu Im-Heb är ett öl som inspirerats av det antika Egypten.
Nu jobbas det dessutom med en öl där recept och tillvägagångssätt är hämtat från vikingatiden.
– Jag vill veta hur det var på en pub för 1100 år sedan, säger Rupp i ett Youtube-klipp.
Det finns förstås skillnader i både smak och produktion jämfört med dåtidens öl. De hade låg alkohol, nästan ingen kolsyra och gjordes i lerkrus. Dessutom användes ofta bakjäst och enbär.
– Det är faktiskt överraskande gott. Vi utgår från att de var lite dumma på den tiden, men den egyptiska ölen är faktiskt en av mina favoriter, säger Travis Rupp.
Han har nu lagt mycket tid på att studera vikingakulturen, och det ska mynna ut i en sådan öl.
– Man får tänka lite utanför boxen. Samtidigt är det fascinerande att de kanske inte var så annorlunda på den tiden.
Se filmen nedan.