BIldspel
Vid förra sekelskiftet tog bryggeriarbetare ofta en paus vid Stångån, drack öl och kastade tomflaskorna i ån. Nu ska flaskorna återanvändas med ny öl från Centralbryggeriet.
Det är ett stort projekt som Centralbryggeriet dragit i gång. Två dykare på den lokala föreningen är anlitade för att hämta upp flaskorna från Stångåns botten.
– Det är jäkligt dålig sikt därnere. När de rör upp botten går det inte att se någonting, säger Viktor Hansen på bryggeriet.
Det var runt år 1900 som det var lite av en tradition på dåtidens bryggeri att sätta sig vid Stångån under en paus. Ölen var gratis från bryggeriet och flaskorna kastades i ån.
– Vi har nog hittat över 600 flaskor men alla är ju inte de vi letar efter. Men vi har nog cirka 150 flaskor från den tiden, säger Hansen.
De flaskorna ska rengöras och kommer sedan att användas på nytt. Planen är att under hösten ta fram en specialbatch som ska fylla flaskorna. De ska sedan säljas på en auktion.
Bland annat har de bryggt ett öl som heter Tappar-Finas, och troligt är att hon jobbat med att buteljera öl i de flaskor man nu dyker efter.
Dagens bryggeri har också hämtat sitt namn från ett gammalt bryggeri i Linköping. Nya Centralbryggeriet fanns mellan 1919 och 1970. De här flaskorna är dock äldre än så, och kommer från den tid då ett annat bryggeri var i de lokalerna.
– Det står årtal på flaskorna. Den äldsta är från 1890-talet och sedan har vi hittat flaskor fram till 1912, säger Hansen.