Brännlands Iscider har prisats för att göra världens bästa cider. Det vill grundaren Andreas Sundgren tacka det ökande ölintresset för.
Det var vid Ratebeer Best för några veckor sedan som Brännlands utanför Umeå tog hem en guldmedalj och en silvermedalj för sina iscider. Priser som överraskade och gladde Andreas Sundgren.
– Det var en oerhört fin ära. Jätteroligt och jag blev verkligen glad för det, säger han.
Han gladdes extra åt att just iscider placerade sig så bra i ciderklassen, men vill tacka ölboomen för framgångarna.
– Vi hade inte existerat om det inte hade varit för hela craft beer-vågen. Det har skapat en nyfikenhet och folk gillar att gå vidare till nya saker.
Iscider handlar i korta drag om att göra cider på frusna äpplen. Det går att göra på två sätt. Antingen får äpplena hänga kvar på träden och plockas när de har fryst, eller också pressas äpplena till en must som sedan ska frysas. Det viktiga är att det handlar om naturlig kylning.
När musten tinas används sedan de 40-45 procent av musten som tinar först. På så sätt vinner man ut det sötaste ur musten.
– Vi pressar våra äpplen i december och sedan får musten stå i tankar i två-tre månader. Därefter blir det jäsning i allt från tio dagar till tre månader, säger Sundgren.
En hel del av Brännlands iscider fatlagras också, så det är en process som tar en hel del tid.
Iscidern har sitt ursprung i Kanada, men har spridit sig en del över världen.
I år siktar Andreas Sundgren på att producera cirka 25 000 liter iscider.
– Det går inte att producera iscider hela året, vi använder bara svenska äpplen, säger han.
Sundgren jobbade länge i musikbranschen men tröttnade på det. 2010 körde han i gång med företaget.
– Jag tänkte först göra en mer engelsk typ av cider, men svenska äpplen är inte lämpade för torr cider. Sedan hittade jag iscidern i Kanada och då blev plötsligt de svenska äpplena mycket intressanta.
Det är nu bevisat att svenska äpplen kan ge iscider i världsklass. Dessutom planerar Andreas Sundgren för nya produkter.
– Jag kan avslöja att det även kommer en vanlig cider i höst.