Är alkoholpolitik på väg att bli en viktig valfråga? Det verkar så med allt fler som har synpunkter på framför allt Systembolaget.
Svensk alkoholpolitik är en het fråga just nu. Under vintern och våren handlade det om gårdsförsäljning av öl och vin, en fråga som kommer att fortsätta debatteras när nu regeringen är ålagd att göra en ny utredning i frågan.
Flera undersökningar pekar samtidigt på ett starkt stöd hos Systembolaget hos det svenska folket och något konkret hot mot den verksamheten finns inte idag.
Men allt fler röster höjs samtidigt när det gäller Systembolaget och då är det inte bara de gamla vanliga aktörerna som syns. Allt fler har synpunkter och en av de personerna är Svenska Dagbladets vinskribent Mikael Mölstad.
Han vill inte att gårdsförsäljningen ska falla på att monopolet ska räddas till varje pris.
”Ibland blir jag oerhört trött på att höra samma argument år efter år. Nu handlar det om svensk alkoholpolitik och den aktuella frågan om gårdsförsäljning. Sverige utvecklas. Våra medborgares förhållande till alkohol förändras. Sverige är inte samma land som gav oss alkoholmonopol och motbok 1919. Det är inte samma land som grundade dagens Systembolag 1955. Sverige är inte ens samma land som gick med i EU 1995, skriver han i SvD.
Mölstad pekar på att många argument är uttjatade och att det krävs förändring.
”Nuvarande regering med Systembolaget som PR-trumpet vill inte ens diskutera frågan. De tror fortfarande att det är 1995.
Socialminister Annika Strandhäll kör copy-paste på argumentet att den bärande principen är: ”inga ekonomiska intressen ska finnas som kan bidra till ökad försäljning och därmed ökad alkoholkonsumtion.” Sanningen är att det har skapats hur många ekonomiska intressen som helst. Förutom tiotusentals restauranger och barer så kan alla beställa hem alkohol privat över nätet.”
Mölstad vill ha bort den information som han beskriver som skrämselpropaganda från förespråkarna av Systembolaget och menar att det inte ligger i tiden med ett monopol.
”Systembolagets detaljhandelsmonopol måste upphöra någon gång. Det finns väl ingen naturlag som säger att vi aldrig ska få köpa alkohol som i andra EU-länder?”, skriver han.