Bildspel
Marianne Persson från Korngården delar erfarenheter med Janssen och Anne- Lie Herr från Herrgårdens Humle. (Foto: Anna Lind Lewin)
Humleodlarna blir fler i Sverige. Nu hoppas man på ett ökat intresse från bryggerierna också.
Det var i förra veckan som Korngården i Skåne arrangerade en temadag för humle med såväl experter som odlare och andra intresserade på plats.
– Vi började odla humle för att mina söner bryggde egen öl, berättar Bengt. När det hela utvecklades ville jag odla på riktigt och ekologiskt kändes som det rätta. Vi har satsat på ett tyskt system som gör att humlen kan växa och klättra på rätt sätt, säger Bengt Jönsson på Korngården.
Biologen och växtgenetikern Else-Marie Strese har under sin tid som intendent och forskare på Nordiska museet samt projektledare inom det nationella programmet för odlad mångfald varit en drivande kraft i att leta upp och samla in gamla humleplantor runt om i landet.
– Humle är en kulturväxt som kan bli flera hundra år gammal och vi fann exemplar på platser där man historiskt haft humlegårdar. De växtklonerna har vi sedan undersökt, namngett och testat att brygga med. Det är sorter som fått lång tid att anpassa sig till det svenska klimatet och passar att odla här. Det gäller ju att odla en sort som kan hinna gå i blom och få mogna kottar innan den fuktiga hösten.
Anne-Lie och Janssen Herr från Herrgårdens Humle från Norra Mellby har provat att odla tolv olika sorter och nu satsar de på tre utvalda.
– I år är vårt bästa år, vi expanderar och det blir den största skörden hittills. Vi kan verkligen erbjuda humle av samma kvalitet som den importerade – faktiskt bättre – för av oss lokala odlare kan de köpa humlen direkt efter skörd. Vi har hittills fått mer intresse från bryggare utanför Skåne, och det är lite synd för vi kan erbjuda dem superlokala råvaror. Vår humle är ju helt ekologisk och färskare än något annat de kan få tag på, menar Janssen.
– Vi som är pionjärer inom humleodlingen behöver arbeta tillsammans för att visa bryggarna vad vi kan erbjuda, menar Janssen.
Bengt Jönsson på Korngården uppskattar att få besök av andra odlare och att dela erfarenheter. Nu hoppas han på att få kontakt med fler bryggerier.
– Vi vill ju att det ska blir fler odlare i Sverige, det är det enda sättet att driva fram en marknad för svensk humle. Än så länge är det ingen stor efterfrågan från bryggerierna, men jag hoppas att det ökar. Just nu använder vi mycket av humlen i vårt eget bryggeri, berättar han.