Utbildad ölciceron i steg 2. Det är det bara några få som klarat av. En av dom är Malin Andersson.
Det är ingen tvekan om att öl är en viktiga del i Malin Anderssons liv. Hon har hunnit med en hel del olika uppdrag inom öl-Sverige och har bland annat skrivit två ölrelaterade uppsatser under sin högskoleutbildning.
Just nu jobbar hon en del hos Humlegården, en del i hembryggarbutiken PGW i Stockholm och håller dessutom ölprovningar på Vinkällaren Karlberg.
Mitt i allt detta har hon också hunnit med att klara av tentan till steg 2 i utbildningen Cicerone Certification Program
– De rekommenderade ett års studier innan tentan, men jag lade ungefär nio månader på det och det gick ju bra, säger Malin Andersson, som nu kan titulera sig certified ciceron.
Det var hon och Thomas Nilsson, en av personerna bakom ölvarumärket Dunder & Krut, som var de enda svenskar som klarade av steg två i utbildningen. Cicerone Certification Program kommer från USA och är ett sätt att skapa standard för ölutbildningar och att ge ölet en högre status.
– Det handlar om allt från bryggprocessen och felsmaker till att ha koll på mat och öl och fixa rengörning av ett fatsystem. Det är breda kunskaper som krävs, säger Andersson.
Tentan genomfördes på Nya Carnegiebryggeriet och den är en rejäl utmaning för deltagarna. Bara cirka 30 procent brukar klara tentan den första gången, och en av dom var då Malin Andersson.
– På tentan var det en teoretisk del med cirka 200 frågor. Det var provning av cirka 20 öl och där skulle vi båda klara av att hitta felsmaker och veta vilka ölstilar det var. Det var en bartenderdel och vi fick skriva isär en tapputrustning och gör rent den.
Tentan genomfördes i augusti, men sedan var det en lång och nervös väntan i sex veckor på resultatet. Malin Andersson tycker att den här utbildningen behövs för att höja ölets status.
– Ja absolut. Och jag tror det kommer mer och mer med öl.
Sammanlagt finns det fyra steg i utbildningen, och steg 4 är det bara 16 personer hittills som klarat i hela världen. Men det ska bli åtminstone en till.
– Jag vill bli en Master Cicerone. Först ska jag fixa steg 3 och sedan steg 4. Jag räknar med att åka till USA och göra de två sista tentorna.
Kunskapen finns där med råge och då är det förstås intressant att veta vad som är favoritstilen inom öl.
– Jag var en humlefantast tidigare, men har tröttnat lite på det. Det blev lite för mycket hajp i bland. Mitt hjärta brinner för lageröl nu, och för brittiska ales. Mina favoriter är tysk och tjeckisk pilsner men jag dricker gärna en stor stark om bara fatutrustningen är ren, säger Andersson.
Kunskaperna lär fortsätta att växa och det är med stor målmedvetenhet hon tar sig an nya uppgifter. Närmast väntar en föreläsning samt uppdrag som öldomare under Nolia Beer, så Malin Andersson har redan gjort det mesta som man kan göra inom ölbranschen. Men det här med att brygga öl kommersiellt får nog vänta.
– Jag har praktiserat på ett bryggeri här i Stockholmstrakten. Det här med att brygga öl kommersiellt var en stor lärdom men inget jag vill syssla med på en vardaglig basis”.