Ahlafors har flera vilda planer för året

BRYGGARENKÄTEN

Ahlafors Bryggerier har en del vilda planer för året. Det och mer berättar Niklas Wallström om i vår enkätserie.

1. Vad var det bästa som hände för ditt bryggeri under 2018?

– Aotearoa – vår moderna lager släpptes och fick ett storartat mottagande. En riktig fullträff av vår bryggare Jarrad och alla andra som hjälpt till.

2. Hur mycket öl bryggde ni under 2018 och hur mycket räknar ni med att brygga under 2019?

– Vi bryggde lite för lite, ett par sorter tog slut innan vi hann med att producera nytt. Vi har lyxen att äga utrustning för en uppväxling utan större investeringar, vilket gett oss möjligheten att smida några vilda planer för 2019.

3. Vilket bryggeri tycker du är bäst i Sverige? Motivera.

– Jag kommer bara att tänka på Lervig i Norge. En tudelad historia, om ett bryggeri som tog över lokalmarknaden och sedan hittade sin plats inom craft beer när den stora draken lämnat byn.

Den andre delen är om den övergivna fabriken från stora Tou som förföll, bytte skepnad och åter fylldes av liv – liknande vår egen fabrik där Ahlafors huserar sen 1996.

4. Vad tror du blir den största utmaningen för svensk öl generellt under 2019?

– För hantverksbryggerier är det en utmaning att synas i bruset. Tillvägagångssättet är ofta en kraftig ström av engångs-öl för att finnas som nyheter. Det sätter stora krav på marknadsapparaten och slutar i många back office-timmar bakom varje producerad flaska. Utmaningen ligger i balansgången att kunna synas men ändå stanna i ett prissegment där det fortfarande finns kunder.

5. Vilket blir ditt bryggeris största projekt under 2019?

– Vi har många planer för 2019, de roligaste är tyvärr hemligstämplade än så länge. Men lagom till vårsolen letar sig över kullarna kommer vi lansera en ny dryck i en ny kategori och den är enastående!

6. Vem i hela världen skulle du helst vilja dricka en öl tillsammans med? Varför?

– Oj…Jag har rest en del och det är de i förhand mest obetydliga möten som etsat sig fast bäst. Så jag tar gärna en öl, cider eller kaffe – men inte te, med vemhelst som har en historia att berätta. Och drottning Elizabeth II, hennes utlåtande vill jag ha på våran klassiskt brittiska ale. Eller förresten…dryckesansvarig i brittiska indiska armén under 1700-talet för att se hur en IPA egentligen var menad att smaka.