Att utbilda sig till bryggare är ett bra sätt att få jobb. Av 22 studenter i Ludvika har tolv redan jobb när en termin återstår av utbildningen.
Den svenska bryggerinäringen växer och på flera håll görs det nyanställningar. Det ger förstås hopp för de studenter som just nu utbildar sig till att bli bryggare.
I dag finns utbildningar i Ludvika, Kristianstad och Nynäshamn, och i Ludvika ser det väldigt lovande ut när det gäller att få jobb. Tolv av de 22 studenterna har redan klart med jobb när utbildningen är slut i sommar. Flera har dessutom redan påbörjat sina nya tjänster och kombinerar det med utbildningen.
– Det känns jätteroligt, och jag tror alla på utbildningen tycker att det ser bra ut, säger Edvin Wallmo.
Han är en av studenterna som redan fått jobb. 1 mars börjar han på Poppels i Jonsered utanför Göteborg.
– Jag gjorde min första praktik där och när jag kollade läget med dom för ett tag sedan behövde dom bryggare och uppmanade mig att söka, säger han.
Under praktiken mötte han bland annat Erik Brimstedt, som gick samma utbildning för ett par år sedan.
– Erik var min handledare när jag var där, och det var kul.
Utöver Poppels är det till exempel bryggerier som Jämtlands och Brekeriet som anställt studenter redan innan utbildningen är klar.
– Det är de bryggerier som varit i gång ett tag som nu har möjlighet att anställa. Det är möjligt att det blir tuffare framöver för oss studenter, när det är tre utbildningar i stället för en, säger Wallmo.
Han tror också att fler av studenterna i Ludvika ska kunna hitta jobb innan utbildningtiden är över. En praktikomgång återstår nämligen.
– Då är det många som kommer vilja ha en praktik på ett bryggeri där det kan finnas möjlighet att få jobb efter utbildningen. Det kommer vara en del taktiska val, säger han.