Öl brukar man oftast dricka. Men det här ölet från Dogfish Head går det även att framkalla film i.
I takt med att öl blir mer populärt görs en hel del olika experiment inom bryggarvärlden. Det kan handla om allt från fatlagringar till smaksättning till mer udda varianter.
Till det sistnämnda får man räkna in det senaste ölet från Dogfish Head. I samarbetet med Kodak har man nämligen tagit fram ett öl som det också går att framkalla film i.
Ölet har fått det fyndiga namnet Super Eight och en ett suröl smaksatt med bland annat mango, hallon och kiwi.
Det hela kallas för en analog öl i en digital tid och bryggeriets grundare Sam Calagione fick idén när han lyssnade på en pod med Kodak. Därefter tog de kontakt och nu finns alltså ölet som kan framkalla Kodaks film.
Nyckeln till att det hela ska funka är att ölet har ett tillräckligt lågt ph-värde.
Kodak har även tagit fram en beskrivning på hur det hela går till. Den följer här på engelska:
You must first add 500ml of the beer to a container, then heat the liquid to 32 degrees celsius. Take off the head and add 12g of vitamin C, stir then add 50g of baking soda and stir again while the liquid foams up.
Wait until the liquid settles, then turn the lights off. Pull the exposed film out of its cartridge and place in the container fully submerged in the liquid. Move the film around with your hands for 15 minutes.
Then transfer to a stop bath in a separate container for 30 seconds to a minute. Then transfer the film to a container with fixer in it for a further three to four minutes.
Then turn the lights back on, wash the film in cool water and leave out to dry.