Hop Shed Brewery på Gotland ville uppgradera sin buteljeringsprocess. Det slutade med att man helt går över till burkar.
Flaskor eller burkar? För några år sedan var svaret ganska givet, men saker och ting förändras snabbt. Sakta men säkert har burkarna tagit sig in också i den svenska mikrobryggarvärlden. När Rob Bough på Hop Shed Brewery ville effektivisera sin paketering landade valet på en kanadensisk burklina.
– Vi jämförde med några alternativ med flaskning och det skilde inte mycket i pris, säger han.
Delvis kommer inspirationen från hans tidigare hemland Australien där burkar hunnit bli mer populärt än i Sverige. Den maskin som kommer till Gotland klarar av 480 burkar per timma.
– Den är inte helt automatisk utan det krävs någon som sköter den. Men vi minskar vår miljöpåverkan med lättare transporter och ölet får inget ljus och ingen luft. Det är bra för kvaliteten, säger han.
Han kommer att kunna hantera burkar i två storlekar, 33 centiliter och 50 centiliter. Då det krävs stora ordrar vid beställning av brukar kommer man att köpa burkar utan tryck och köra med pappersetiketter.
– Vi kommer att bli effektivare med det här på plats och hinna med annat istället. Jag vet att det finns fler bryggerier som funderar på att satsa på burkar, säger Bough.