Namn: Jimmy Larsson, Joakim Jansson, Petter Nyholm, kallar oss för Bryggeriet Skatan när vi brygger ihop.
Ort: Borlänge, Västerås, Sala (ursprungligen från samma ställe, Tärnsjö/Östervåla)
Ålder: 32, 33, 31
Varför började ni som hembryggare och hur började det?
– Vi började väl helt enkelt för att intresset för öl blev större, vi ville lära oss mer om hur ett öl ”byggs upp” och för att se vad de olika ingredienserna gör för skillnad på resultatet.
– Vi började lite olika, Jag (Jimmy) började med en 10 liters kastrull och torkat maltextrakt men redan efter två öl så ville jag ”göra det på riktigt” och köpte en större kastrull, gjorde ett mäskkärl av två 30 liters hinkar och köpte krossad malt för att mäska själv. Jag använder mig fortfarande idag av samma utrustning.
– Jocke och Petter började senare och de var ett gäng på Jockes jobb som gick ihop och skaffade utrustning och ingredienser.
Hur mycket tid lägger ni på hembryggning varje vecka?
– Det varierar väldigt och går i perioder. Det kan gå veckor utan att det görs någonting men vissa veckor så blir det fler bryggningar samma dag/vecka. Det varierar ju också en del på åtgången av ölen som styr lite om det kan bryggas eller inte, det ska ju förvaras någonstans också. Är det någon tävling vi tänkt ställa upp i så blir det en del bryggningar inför det.
Beskriv vad det svåraste enligt er är med att brygga öl hemma?
– Att få tiden att räcka till med familj och allt därtill.
Vilket av dina öl är det bästa ni bryggt?
– Jag (Jimmy) har hela tiden återkommit till en av de första ölen jag bryggt, vilket är en SMASH-saison med citrongräs som jag utvecklat med tiden som brukar bli väldigt bra. Annars så är vi väldigt nöjda med en Neipa vi gjort ett gäng gånger tillsammans som vi kallar Frank och en Berliner-weisse som vi kallar för Benny. Ölet Frank har vi provat lite olika humlesorter i men grunden är densamma. Vi placerade oss på en sjunde plats i ”Modifierat öl” på SM med den.
– Benny hade vi med till SM i Solna nu 2019, dock hade vi ”twistat” till den lite genom att tillsätta Soda Pops-godis i den. Den blev verkligen flytande godis, väldigt god (och väldigt blå), och det verkar som den gick hem då den placerade sig på en andra plats i ”Syrligt och spontanjäst” på SM.
– Vi ställde även i år upp i Enköpings öppna mästerskap i hembryggning där vi hade en okokt version av Benny med oss som vi, om man ville, serverade ”mitt schuss” av rabarbersaft. Där vann vi guld med den i klassen ”specialöl”. Vi hade även med Frank till Enköping och vann guld i klassen ”underjäst”.
– Det är väl dom som blivit riktigt bra, vi har även bryggt en Imperial Stout, som vi kallar Bruce, med vanilj och kakaonibs som blev riktigt bra.
Vad är det som gör dom så bra då…
– Saisonen är väldigt enkel, ren och fräsch, en perfekt ”sommarbärs” där jästen står i fokus med en bra balans med en enkel maltbas, en lätt kryddighet ifrån humlen och en gnutta citrus ifrån citrongräset.
– Benny är även den en riktigt fräsch syrlig sommaröl, som när den serveras ”mitt schuss” av rabarbersaft blir något extra.
– Frank, är en riktig humlebomb med låg beska och ”mjuk” kropp.
– Bruce är tunggung på riktigt. Dryga 11% och med mycket men balanserad smak av choklad, vanilj och kaffe.
Vilket öl i världen skulle ni helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
Jimmy: – Jag kommer direkt att tänka på den absolut bästa ölen jag provade på Brewskival 2018, Angry Chair – Imperial German Chocolate Cupcake Stout, woow vilken öl!
Jocke: – Någon bra belgisk spontanjäst.
Petter: – To Øl – Garden of haze.
Har ni haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Tanken har hela tiden vart att hålla det till en kul hobby-grej men när vi fick ett erbjudande om att komma och brygga vår öl på ett bryggeri, nappade vi på möjligheten och satsar på att ha vår första kommersiella öl ute i början på nästa år.
– Vi har redan nu några krögare som fått prova vårt hembryggda öl som sagt de gärna tar in vår öl på deras krogar, så det är väldigt kul. Vi kommer dock inte, som det ser ut nu, att satsa på ett eget bryggeri men kommer att kolla på möjligheterna att brygga vår öl hos fler andra bryggerier.
Ert bästa tips till andra hembryggare?
– Bara kör! Testa dig fram. Det är grymt kul, allt finns att läsa/lyssna/se på nätet och är det något man undrar så är det oftast bara att fråga på forum eller Facebook-grupper så får man hjälp.
Berätta om ert värsta misstag/olycka som bryggare?
– Vi har varit ganska förskonade från stora misstag och olyckor. Kan dock meddela att en tappad nyfylld flaska med stout lämnar spår av sig, överallt där du inte ens kan tänka dig. Annars är det väl att det kokat över någon gång…
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust.
Kastrull eller bryggverk: Det blir öl med båda.
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot (även om vi öst i Soda Pops i öl)