Möt Rune, en veteran bland hembryggarna och pensionär med gott om tid för att brygga öl.
Namn: Rune Mårtensson Adolfsbergs Brygghus
Ort: Sköldinge /Sörmland
Ålder: 66
Hembryggare sedan: början av 2000-talet
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– När jag var riktigt ung var det för att komma över billig öl. jag köpte mina första hembryggarattiraljer i Helsingör på 1980-talet.
– I mer vuxen ålder har det blivit en spännande hobby att se hur olika maltmixningar ger olika smak. Att prova på med smaksättning av olika kryddningar, exempelvis pors har blivit ett spännande avsnitt i bryggandet
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Jag brygger ungefär en gång i veckan så min ölkällare blir överfull ibland.
– Vi har en hembryggarförening i Sköldinge med minst två hembryggartävlingar per år, i maj och november, samt ett antal arbetsmöten.och studiebesök. Det blir nog mellan 10-20 timmar i veckan. Vi har ju turen att ha ett mälteri som grannar (Warbro Kvarn). Jag brukar brygga en omgång till dem av varje batch de mältat. På så sätt kan de njuta av en lager samtidigt som analyssvaren kommit på samma malt Det är ju inte bara en hembrygd öl utan det ska ju vara en träback till flaskorna och en kapsylöppnare gjord av en gammal rälsspik, öletiketter. Eftersom jag är pensionär har jag mycket fritid att ägna åt bryggeriet
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Det svåraste tycker jag är att brygga en bättre öl än originalet. Fast ibland lyckas man över förväntan Jag var i Estland för några år sedan och gick in i en ölbutik. köpte osett ett antal porter. Efter först ett halvår gick jag in i ölkällaren och hämtade en av flaskorna. jag smuttade lite på den och vart mycket överraskad. En porter med körsbärsmak som var mycket smakfull. Jag tycker att smaker man tillsätter ska bara ha ett uns av påverkan på drycken. Det är ju trots allt öl man dricker. Annars tycker jag inte att det numera finns några större svårigheter, men visst det finns utmaningar. När min fru och jag var på Akkurat och provade årets sommaröl Melon för några år sedan sa min fru efter att hon smakat på den. Den här kan väl du brygga. Jag fick prova fyra olika brygder innan jag var nöjd. Jag följde med Eskilstuna Ölkultur ner till Erlangen och Bamberg ”Rökölets Mecka” Jag blev direkt förtjust i deras brygder att jag provade brygga rököl när jag kom hem. Det är en av mina favoriter i min ölkällare. Just nu håller jag på att brygga en alkoholsvag öl som vi ska ha med på Julita humledag 22 augusti. Att brygga alkoholsvag och ändå behålla smakerna är svårt men får man öva lite så ska nog det också gå bra.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Porter. Jag brygger en stark variant cirka tio procent så man får vara försiktig och inte dricka för mycket. Alkohol är ju en av smakbärarna så min porter blir full av krämiga smaker som en porter ska ha. När det gäller köpeöl så är det Guinness på Irland. Det är där den smakar bäst
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Se tidigare i texten. Annars tycker jag att det är svårt eftersom varje bryggd är unik. Jag har egen brunn och vattnet förändras under året. Jag vattenbehandlar inte.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Frågan var uppe i föreningen för ett antal år sedan, men jag kände mig då inte mogen för det och nu är jag så gammal att jag nöjer mig med att ha det som en hobby. Jag vet att det krävs mycket arbete och veckan har bara sju dagar.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Var nyfiken men börja med att lyckas med de vanligaste ölen först. Anta utmaningar. Köp en öl brygg en likadan men godare. Skapa egna sorter/smaker. Gå med i någon hembryggarförening och lär av varandra prova varandras brygder och ge support/kritik men var saklig.. Sedan är det bara fantasin som sätter gränser
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Jag jäser mina brygder i 25 liters jäshinkar. När jag köpte mitt bryggverk så fick jag med en jäshink på 60 liter och bryggde en porter. Glad i hågen tog jag med några flaskor till en träff. När jag öppnade bygelflaskan vart det en kaskad av öl som sprutade nästan en meter upp och döpte nästan alla i lokalen. 60-liters kärlet var nog inte riktigt rent. Det var bara att vaska 60 liter porter. Annars har man väl bryggt öl som smakar mindre bra.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Mörkt
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Flaska
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Beskt