Coronaviruset skapar stora bekymmer för svenska barer och restauranger. Det vittnas om halverad omsättning och nu kommer krav på att samhället agerar.
Under de senaste veckorna har coronaviruset varit det stora samtalsämnet runt om i världen. Stora festivaler och andra sammankomster ställs in och många väljer att hålla sig hemma från såväl jobb som andra sociala aktiviteter. Det har i sin tur slagit hårt mot svenska ölbarer.
– Vi hade knappt halva omsättningen mot normalt i lördags, säger Pelle Frost på Brewers Beer Bar i Göteborg.
Kenny Nordh driver Ölhallen i såväl Örebro som Karlstad. Han är orolig för hela branschen om virusets härjningar drar ut på tiden.
– Det finns risk för att vissa barer/restauranger kommer få avveckla eller kanske till och med gå i konkurs. Det är främst kanske nystartade verksamheter eller de som kanske redan har det tufft. Det känns väldigt tråkigt.
Det finns också en oro för att regeringen ska införa ett förbud mot att hålla barer och restauranger öppna. Det har hänt i till exempel Belgien och Norge.
– Jag har jobbat fram en krisplan om detta skulle inträffa men om en sådan nedstängning skulle ske under längre tid kommer vi såklart få stora problem, säger Anders Hansson på Malmö Brygghus/Taproom.
Maja Kozul på Bishops Arms Gustav i Malmö håller med om oron och där finns en rädsla för pubens framtid.
Jugge Hasselqvist på Oliver Twist i Stockholm ser gärna en snabb lagändring när det gäller alkohol.
– Om det inte blir karantän eller reglering av öppettider, tillåt omedelbart att folk får köpa med sig både mat, öl & vin. Då håller vi kedjan levande, det kommer in pengar till bryggerierna, importörerna, distributörerna och skattepengar på försäljningen. Jag har pratat med Visita om detta.
Under måndagsförmiddagen presenterade regeringen flera åtgärder för att underlätta för bland annat företagare. Uppskov med skatteinbetalningar och statlig täckning för sjuklön under första tiden var några av åtgärderna, men några speciella besked för restaurangbranschen kom inte fram vid presskonferensen.
Här är alla svaren i vår enkät om barer och coronavirus:
Jörgen Hasselqvist, Oliver Twist, Stockholm.
– Givetvis har vi en rejäl minskning med gäster. Det är inte svårt att räkna ut vart det leder, och det kommer gå snabbt utan åtgärder från staten.
Gör viruset att barens framtid påverkas?
– Absolut, det går inte att driva en verksamhet utan gäster. Blir det karantän är det nog kört. Men, som sagt, om staten faktiskt menar allvar går man in och stöttar i olika former.
Tror du det finns en risk att även svenska barer tvingas att stänga, och hur skulle det påverka er?
– Ja, och det kommer gå fort. Om vi inte klarar det så går mer än halva mitt liv i graven. Och det drabbar ju så klart all vår personal först och främst.
Vad har du för förslag för att få restauranger och barer att få in så mycket intäkter som möjligt även under den tid som viruset härjar i landet?
– Om det inte blir karantän eller reglering av öppettider, tillåt omedelbart att folk får köpa med sig både mat, öl & vin. Då håller vi kedjan levande, det kommer in pengar till bryggerierna, importörerna, distributörerna och skattepengar på försäljningen. Det går inte att tjafsa om Systembolag och alkohollagar i detta läge, branschen kan snabbt få en fortsatt inkomst i hela ledet, det finns ingen tid att vänta på det. Jag har pratat med Visita om att driva den frågan.
(Hasselqvists svar skickades innan måndagens presskonferens, där regeringen utlovade satsningar på företag)
Maja Kozul, Bishops Arms Gustav Malmö
Hur mycket har coronaviruset påverkat er verksamhet de senaste veckorna?
– Vi i puben har vi märkt det under fredagen, först när mässan blev inställd där med mycket mindre gäster i jämförelse med förra året. Men solen tittade fram i lördags då var folk ute och det blev bra dag nästa som vanligt.
Gör viruset att barens framtid påverkas?
– Definitivt, har inte vi gäster så kommer vi inte klara oss. Det gäller alla restauranger och barer. Det är en bransch med väldigt små marginaler och då går det fort. Inte några månader utan det handlar om veckor.
Tror du det finns en risk att även svenska barer tvingas att stänga, och hur skulle det påverka er?
– Risken finns definitivt, om vi inte har gäster så kommer många stänga för gott. Hur det kommer påverka oss är ju väll ingen skillnad från alla andra barer/restauranger.
Vad har du för förslag för att få restauranger och barer att få in så mycket intäkter som möjligt även under den tid som viruset härjar i landet?
– Det är jag har till förslag är ju till gäster, sluta inte gå och tar en öl på din favoritpub. Vi behöver er mer än någonsin. Låser folk om sig i till exempel tre veckor kan det vara så nästa gång ni är på väg till favoritpuben att den har stäng för gott. Det går så fort. Jag tror inte att någon krögare behöver särskilda råd här, alla vet vad är det som gäller. För att överleva så måste vi ha gäster, så enkelt är det.
Kenny Nordh Ölhallen i Örebro och Ölhallen i Karlstad
Hur mycket har coronaviruset påverkat er verksamhet de senaste veckorna?
– Det har påverkat oss mest veckan som varit. Framförallt på vardagarna. Folk är uppskrämda av media, som har tryckt på ordentligt senast tiden. Förhoppningsvis får vi lite mer positiva besked gällande viruset snart.
Gör viruset att barens framtid påverkas?
Vi har haft det ganska bra ändå, det finns alltid de som har drabbats värre, till exempel verksamheter som lever på större evenemang.
Tror du det finns en risk att även svenska barer tvingas att stänga, och hur skulle det påverka er?
– Det finns risk för att vissa barer/restauranger kommer få avveckla eller kanske till och med gå i konkurs. Det gäller främst kanske nystartade verksamheter eller de som kanske redan har det tufft. Väldigt tråkigt.
Vad har du för förslag för att få restauranger och barer att få in så mycket intäkter som möjligt även under den tid som viruset härjar i landet?
– Det gäller att vara på tårna och inte låta oron gå ut över verksamheten. Göra något vettigt evenemang. Det är också viktigt att man vågar be om hjälp på olika sätt, det kan vara allt från att be om förlängd förfallodag hos leverantörer som har starkt kapital, eller fråga vänner och familj om hjälp, men kanske också av andra krögare. Vi har valt att bara köpa in öl från de lokala bryggerierna som också är drabbade av Coronas framfart. Inte köpa någon form av import-öl ”Support your locals, bring locals” jag tror på att samarbeta lite extra nu när det är lite tufft.
Anders Hansson, Malmö Brygghus/Taproom.
Hur mycket har coronaviruset påverkat er verksamhet de senaste veckorna?
– Hittills har det inte påverkat oss så mycket. Visst hade vi halva omsättningen i fredags, men sedan kom en normal lördag. Vi hade Malmö Beer Week förra veckan och en tyvärr inställd ölfestival. Vi har alltid efterfest till denna festival med karaoke på tredje våningen i vårt Taproom. Där hade vi stort tapp av glada välsjungande bryggare
Gör viruset att barens framtid påverkas?
– Absolut kommer vi att påverkas, minskad omsättning är nog en självklarhet.
Tror du det finns en risk att även svenska barer tvingas att stänga, och hur skulle det påverka er?
– Som det ser ut kommer det inget förbud att ha taproomet öppet. Jag har jobbat fram en krisplan om detta skulle inträffa men om en sådan nedstängning skulle ske under längre tid kommer vi såklart få stora problem.
Vad har du för förslag för att få restauranger och barer att få in så mycket intäkter som möjligt även under den tid som viruset härjar i landet?
– Jag tror det är viktigare att försöka minska kostnader. Men visst ingår det i min krisplan att ha hemleverans av brisket, Mac’n cheese och crowlerfylld 3.5% NEIPA.
Pelle Frost och Victor Dahlberg på Brewers Beer Bar, Göteborg.
Hur mycket har coronaviruset påverkat er verksamhet de senaste veckorna?
– Vi hade knappt halva omsättningen mot normalt i lördags. Det gick bra på eftermiddagen men sedan dog det helt. Vi har fått många avbokningar från större grupper.
Gör viruset att barens framtid påverkas?
– Det är svårt att titta framåt och veta vad som ska hända. Väldigt mycket känns osäkert, men vi hoppas att vi ska kunna genomföra våra evenemang på Göteborg Beer Week.
Tror du det finns en risk att även svenska barer tvingas att stänga, och hur skulle det påverka er?
– Det kan nog bli så, men vi måste få veta mer.
Vad har du för förslag för att få restauranger och barer att få in så mycket intäkter som möjligt även under den tid som viruset härjar i landet?
– Vi hoppas att folk ska våga fortsätta att gå ut och äta och dricka en öl.
Gabriel Källberg, Taps Beer Bar, Uppsala.
Hur mycket har coronaviruset påverkat er verksamhet de senaste veckorna?
– Vi har haft en kraftig nedgång den senaste veckan.
Gör viruset att barens framtid påverkas?
– I dagsläget nej, men mycket är beroende av vilka beslut som tas framöver som vi inte kan påverka.
Tror du det finns en risk att även svenska barer tvingas att stänga, och hur skulle det påverka er?
– Det finns en stor risk att några får belyser, det är lite beroende på hut lång tid det här håller på.
Vad har du för förslag för att få restauranger och barer att få in så mycket intäkter som möjligt även under den tid som viruset härjar i landet?
– Jag ser gärna att growlers och crowlers blir tillåtet att ta med hem från barerna.
Marcus Hjalmarsson, Barski, Helsingborg:
Hur mycket har coronaviruset påverkat er verksamhet de senaste veckorna?
– Vi har gått ner i försäljning på samtliga områden, så vi märker givetvis en skillnad.
Gör viruset att barens framtid påverkas?
– Viruset gör givetvis att barens framtid påverkas, men…så länge Brewski existerar så existerar också Barski.
Tror du det finns en risk att även svenska barer tvingas att stänga, och hur skulle det påverka er?
– Jag tror inte det finns en risk att det införs sanktioner, dock tror jag det finns en risk att barer i Sverige får slå igen i förlängningen.
Vad har du för förslag för att få restauranger och barer att få in så mycket intäkter som möjligt även under den tid som viruset härjar i landet?
– Takeaway kan kanske dämpa fallet något, när det kommer till mat och folköl. När det kommer till vår branschs framtida välmående så bör staten införa gårdsförsäljning pronto.