I över 200 år har de producerat whisky på samma plats. Men nu är det dags för Ardbeg att släppa sitt första öl och givetvis används då rökmalt.
1815 uppförde John McDougall destilleriet där Ardberg fortfarande har sin verksamhet, och genom åren har whiskyn hyllats världen över. Men nu är det dags att ge sig in i ölvärlden.
I slutet av månaden släpps ”The Shortie Smoky Porter” och det sker i samarbete med Brewgooder, som jobbar med att få ut rent vatten på platser runt om i världen.
Ölet är bryggt hos Williams Bro Co. Och man använder samma rökmalt som i sin 10 Years Old Whisky.
Namnet på ölet kommer från hunden Shorty som är destilleriets egen maskot och pengarna går till projektet för att få fram rent vatten till områden där det inte finns.
– Som de flesta porter är den här mjuk och krämig och vår malt har gjort den rökig så som vi vill att Ardbeg ska smaka. Den kan tyckas vara ett outforskat område för oss att brygga öl, men alla whiskyintresserade vet att öl och whisky har samma DNA, säger Mickey Heads på Ardbeg.