Hälften kvinnor bland de sökande. Det är målet för bryggarutbildningen i Nynäshamn när man startar en ny omgång av utbildningen i höst.
I dagsläget är det 25 procent kvinnor som sökt till den nya utbildningsomgången och nu vill skolan öka den procenten.
– Bryggeribranschen är mansdominerad, men det håller på att förändras. Det finns många framgångsrika kvinnor i branschen, men trots framgångsexempel, finns det säkert kvinnor som tvekar att ta steget in på grund av stereotypa bilder av vem en bryggare är, en manlig, skäggig typ. Det vill vi ändra på, säger Mattias Davidsson, utbildningsledare på Campus Nynäshamn.
Enligt uppgift har ingen av de tre utbildningarna i landet, de andra två finns i Ludvika samt Kristianstad, nått över 30 procent kvinnor bland de sökande.
Jessica Heidrich på Hop Notch är en av Sveriges största ölprofiler och hon tycker att hon verkar i en bransch där det finns plats för fler kvinnor.
– Öl kanske anses vara tämligen grabbigt, men att ölbranschen skulle vara så grabbig är inte sant. Visst är den mansdominerad, men min erfarenhet är att den samtidigt är väldigt öppen och välkomnade för tjejer. En av anledningarna till att jag gärna vill se flera tjejer som söker till bryggeriteknikerutbildningen är att det alltid är bra med olika erfarenhet båda när det gäller kön, ålder och etnicitet för att driva utvecklingen stabilt framåt, säger Heidrich.
Utbildningen är en yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år på deldistans med seminarieträffar i Nynäshamn. De studerande gör 16 veckors “Lärande i Arbete” där man får praktiska erfarenheter på bryggerier runt om i Sverige, och till en viss del även i övriga världen.
– Vi har studerande från hela Sverige, inte bara stockholmsregionen. Praktiska moment och föreläsningar sker på campus och sen är det mycket teori på distans, säger Mattias Davidsson.