En riktigt tuff vår. Men de svenska ölbarerna kämpar på och hoppas på en bättre sommar. Vi kollade läget med fem välkända barägare.
I mars, när problemen med corona-viruset började, gjorde vi på Beernews en koll med fem ölbarer om läget. Då var det oro inför framtiden och man var osäker på hur det skulle gå.
Nu har de fem barerna tagit sig igenom en tuff vår och sommaren väntar. Vi kollade läget igen och fick svar som tyder på en viss optimism, men också en oro för när allt ska bli som vanligt igen.
Victor Dahlberg och Pelle Frost, Brewers Beer Bar, Göteborg:
1. Hur har våren varit och vad har ni gjort för att kunna fortsätta driva verksamheten?
– Våren har definitivt varit tuff men vi har lyckats hålla oss flytande bland annat genom möjligheten att använda oss av permitteringar samt stöd från hyresvärdar. Vår fina personal (och deras otroliga arbetsmoral) och våra fantastiska kollegor i bryggerierna har varit ovärderliga i vårt arbete genom denna period. Vi har även fullt ut kommit igång med vår app och digitala meny där gästerna kan beställa på mobilen och betala digitalt vilket gett oss en möjlighet att erbjuda social distansering på ett bredare sätt där vi samtidigt kunnat minska arbetsbelastningen i servicemomentet något.
2. Vad tänker du om sommaren? Kommer omsättningen att gå upp?
3. Hur länge kan du driva baren med gällande regler?
– Allting ser som sagt lite ljusare ut idag och vi lägger i dagsläget fullt fokus på att arbeta oss framåt med positiv anda.
4. Vilken förändring vill du helst av allt se i dagsläget när det gäller barer och restauranger?
– Det finns förslag som ligger ute som vi givetvis följer, men det allra viktigaste för oss i dagsläget är att vi kan fortsätta välkomna gäster till oss och erbjuda dem hantverksöl i en miljö där vi alla kan känna oss trygga i.
Kenny Nordh, Ölhallen i Karlstad och Örebro:
1. Hur har våren varit och vad har ni gjort för att kunna fortsätta driva verksamheten?
– Vi har skitit i att bryta ihop. Samlat oss och kommit på lösningar. Det har gjort oss starkare. Vi har tyvärr behövt säga upp all extrapersonal, men även lyckats behålla våra fastanställda.
2. Vad tänker du om sommaren? Kommer omsättningen att gå upp?
– Vi har redan märkt en förbättring. Jag är säker på att när reseförbuden upphävs så kommer det börja röra på sig ännu mera. Sen om det kommer ett vaccin så kommer även en köpstarkare publik våga sig ut och äta mer mat på pubar & restaurangen. Det är maten som var det stora tappet för oss. Kort sagt behöver vi positiva nyheter.
3. Hur länge kan du driva baren med gällande regler?
– Det skulle funka länge, men det skulle bli långtråkigt. Man vill se glada positiva gäster som inte är oroliga. En annan sak är att det skulle i längden störa sortimentet då många mindre bryggerier runt om i världen skulle behöva lägga ner om export och försäljning till barerna skulle fortsätta så här.
4. Vilken förändring vill du helst av allt se i dagsläget när det gäller barer och restauranger?
– Det förstås jag tänker på som stört mig så in åt h*lvete är att restauranger & pubar har fått bära hundhuvudet för corona-spridningen. Det är främst i Sverige, andra länder har ju stängt ner helt, medans Sverige har haft öppet med orimliga krav & ekonomiska hjälpmedel som har fått många att stupa på kort tid. Jag hoppas i framtiden att respektive kommuner slopar avgifter för krogars uteservering. Nu när man släpper just på reseförbudet så borde restriktionerna för krögarna slopas, men med varsamhet & uppföljning.
Maja Kozul, Bishops Arms Gustav, Malmö:
1. Hur har våren varit och vad har ni gjort för att kunna fortsätta driva verksamheten?
– Våren var tuff på alla sätt och vis. Restriktioner samt bortfall av gäster har gjort jobbet väldigt svårt för oss.
2. Vad tänker du om sommaren? Kommer omsättningen att gå upp?
– Jag hoppas att sommaren blir lite bättre än våren vilket jag tror också på.
3. Hur länge kan du driva baren med gällande regler?
– Det är väldigt svårt fråga och svara på . Jag tänker inte ge upp i alla fall. Vi gör allt för få verksamheten fungera, men det är tufft.
4. Vilken förändring vill du helst av allt se i dagsläget när det gäller barer och restauranger?
– Helst av alt önskar jag att restriktionerna släpper helt och hållet. Så vi kan tar in mer gäster och få upp omsättning.
Jugge Hasselqvist, Oliver Twist, Stockholm:
1. Hur har våren varit och vad har ni gjort för att kunna fortsätta driva verksamheten?
– Givetvis har vi haft stort tapp i omsättning, folk har hållit sig hemma vilket inte är konstigt. Vi har friserat öppettider och försöker köra ”som vanligt” men med mindre personalstyrka.
2. Vad tänker du om sommaren? Kommer omsättningen att gå upp?
– Optimisten i mig säger ja. Folk kommer stanna hemma i större utsträckning, men samtidigt, kommer restriktionerna vara kvar, har folk jobben kvar? Så mycket svarta moln ändå men nånstans går det åt rätt håll om än med små steg.
3. Hur länge kan du driva baren med gällande regler?
– Svårt att säga, ingenting blir som förut i alla fall, vi får trolla vecka för vecka och leva med det som gäller.
4. Vilken förändring vill du helst av allt se i dagsläget när det gäller barer och restauranger?
– För det första borde de olika så kallade stödpaketen friseras ordentligt, nu jobbar alla i nån sorts gelé, ”ni får ha öppet men vi har tipsat era gäster om att helst stanna hemma”. Allt är för luddigt. Sen ska samtliga politiker och andra officiella gaphalsar som aktivt uppmuntrat till angiveri be om ursäkt offentligt, och sen ge hela branschen ett STORT tack för att vi krigar på för att rädda våra företag och jobb och därmed skatteintäkter nu, tidigare och på sikt. Dom lär behövas. Och det är så klart bananrepublik att bara vår bransch kan stängas ner vid trängsel. Fatta hur många nyktra vuxna människor man ber om att dom måste tvätta händerna innan beställning och får svaret ”Jag gjorde det hemma”. Eller att VI ska vara avståndspoliser, det ska finnas skyltar och uppmaningar överallt men skiter det sig får just vi stänga. Det är trams. Som sagt, det vore fan i mig på tiden att vår bransch och alla småföretagare får det erkännande vi förtjänar för vårt bidrag till samhället, så när vi drabbas så här brutalt måste vi så klart få den hjälp som givetvis är helt självklar.
Anders Hansson, Malmö Brewing Company, Taproom.
1. Hur har våren varit och vad har ni gjort för att kunna fortsätta driva verksamheten?
– Omsättningen sjönk som en sten, men har sakta men säkert ökat efterhand för att nu vara helt ok. Vi drog ner på kostnader vilket tyvärr innebar att vi fick dra ner på bland annat antalet timanställda. Vi har ägnat mycket tid på att följa presskonferenser och sätta sig in i olika krispaket. Dessa paket har hjälp oss till stor del. Det jobbigaste som krögare har nog varit balansen mellan att gasa och bromsa hela tiden. Vi vill överleva ekonomiskt, men vi vill minska smittspridningen. Det är inte alltid en lätt ekvation.
2. Vad tänker du om sommaren? Kommer omsättningen att gå upp?
– Historiskt innebär sommaren en liten minskning i besökare för oss. En bra investering i vår uteservering förra året gjorde dock att den sommaren blev utan tvekan vår bästa hittills. Vi hoppas och tror att svenskar kommer att ”hemestra” och att detta i sin tur kan kompensera den troliga minskningen av turister från utlandet. Just ölturism blir bara större och större och en av våra fördelar är normalt närheten till Köpenhamn och kontinenten.
3. Hur länge kan du driva baren med gällande regler?
– Svårt att veta då vi inte vet hur pandemin kommer att utvecklas. Men om vi förutsätter att det ligger på dagens nivå med restriktioner, stödpaket skulle jag nog kunna tro att vi skulle klara ekonomiskt igenom hela pandemin. Det är svårt att planera samt att alltid ha ett par myndigheter flåsande i nacken, fast man gör så gott man kan är påfrestande. Vi är ett härligt team, och genom att hjälpas åt kommer vi klara det.
4. Vilken förändring vill du helst av allt se i dagsläget när det gäller barer och restauranger?
– En sak som verkligen hjälp oss under denna kris är våra takeaway öl med growlers and crowlers. Släpp kravet på att de får vara högst 3,5 procent under pandemin och säg 5 procent eller helt fritt. Minska momsen till 12 procent på allt som säljs på restaurang, även alkoholdryck. Detta stöd hade då även varit riktat direkt till en krisande bransch.