Namn: Niklas Johansson (Grantorp Nanobryggeri)
Ort: Umeå
Ålder: 38
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Det började med några rätt oseriösa försök till att brygga vin och mjöd under studietiden, och det blev ju sällan bra. Så då blev det naturligt att testa på ölbryggning för att se om det kunde bli bättre, vilket det också blev. Intresset dog dock ut rätt snabbt, men när det generella intresset för öl väcktes tio år senare så kom även nyfikenheten på ölbryggning tillbaka, sen dröjde det inte länge innan jag var jag helt fast.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Jag brygger i perioder. Just nu har jag haft ett par månaders uppehåll, men det kanske blir tio batcher per år ungefär, inte mer än så. Jag spenderar dock en hel del tid på att läsa om hembryggning, bloggar, artiklar, recept med mera. Jag skulle nog säga att jag lägger mer tid på att planera/läsa på inför en bryggning, än vad själva bryggprocessen tar. Några timmar i veckan blir det nog i snitt.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Sen jag fick barn så är det svåraste helt klart att hitta tiden till att brygga. Ser man till tekniska aspekter skulle jag nog säga att det svåraste är att undvika oxidering av ölen. Jag kommer att gå över till att jäsa på fat och göra syrefri överföring av all öl framöver, förutom sur öl som jag hellre tappar på flaska.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Det är fortfarande min öl ”Drie Obscura” – en belgisk suröl torrhumlad med Amarillo, Cascade och Galaxy som jag bryggde 2013. Primärjäst med White labs – Saccharomyces ”Trois” och lagrad drygt ett år med jäst och bakterier från Drie Fonteinens Geuze. Den blev oerhört fruktig med en ganska återhållen funkighet och alldeles lagomt sur – precis som jag hade hoppats och planerat (för en gångs skull!). Jag har försökt återskapa den två gånger, men inte riktigt lyckats – så det var nog en god portion tur med i spelet första gången. Den ölen skickades in till Omnipollos hembryggartävling 2015 och tog hem första pris, vilket var extremt roligt. Tar man med det i beräkningen tror jag inte att jag kommer att kunna brygga en bättre öl någonsin.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– De Dolle – Stille Nacht! Har inte ens vågat mig på ett försök än, men någon dag ska jag nog göra det. Problemet är att den är så bra att jag inte vet var jag ska börja.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Någon tanke fanns nog i början av mitt intresse, men nej – jag har insett att jag lockas av att skriva recept och prova på nya idéer på liten skala – inte brygga samma öl varje dag, rengöring, pappersarbete, ekonomisk ångest, kämpa mot den svenska byråkratin med mera.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Läs en bra bok om grunderna i hembryggning tidigt i hobbyn – man får ut så mycket av att förstå processerna och vad som händer i alla delsteg. Det blir lättare att felsöka och lösa problem längs vägen om man vet vad det kan bero på.
Läser man i hembryggargrupper i sociala medier och liknande så är det tydligt att många hoppar i på den djupa änden av bassängen innan de har ens grundläggande förståelse för till exempel mäskning, lakning och vad som händer under jäsningen. Mitt tips är ”How to brew” av John Palmer. Det är nog den enda bok man behöver på ämnet, om man bara ska ha en.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– För flera år sedan provbryggde jag på en lånad BrauMeister 50L och hade kommit till kylning av vörten. Kopplade in min kylspiral som normalt används till 15L-batcher med en vanlig PVC-slang på utloppet från spiralen. Efter några sekunder hade slangen smält och det sprutade nära kokande vatten åt alla håll ur de 5-10 hål som uppstod. Det var lite spännande, men som tur var gick det bra.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Gillar att dricka båda, men brygger nästan i huvudsak ljus öl.
Kastrull eller bryggverk: Jag kör med bryggverk (Grainfather) då det gör bryggdagen lite smidigare.
Flaska eller fat: Belgisk öl dricker jag hellre ur flaska om jag får välja, men jag börjar gå över mer och mer till fat där också då jag är för lat för att flaska. Brygger jag humledriven öl så är fat självskrivet.
Pub eller hemma: Hembrygderna finns ju i hemmet, så det blir oftast där.
Session eller imperial: Session. Det är ytterst sällsynt att jag brygger något över 6 procent, oftast landar det mellan 4-5 procent. En utmaning jag gillar är att få in så mycket smak och komplexitet som möjligt i en öl utan att öka på alkoholhalten.
Surt eller beskt: Surt. När det kommer till humle föredrar jag arom före hög beska. Jag låtsas ofta vara sofistikerad belgofil, men innerst inne finns det en haze-boi som vill ut.
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Svår fråga. Jag kan inte svara Reinheitsgebot även om jag älskar klassiska stilar, då jag brygger mycket suröl både med och utan frukt. Sen tycker jag ju att Omnipollo gör en massa grym öl, även om jag personligen har lite svårt för när det blir lite väl syntetiskt med aromämnen och godisliknande öl. Traditionen är ju jätteviktig och grunden till allt som görs idag – men utan utvecklingen de senaste åren hade intresset för ölbryggning och ölutbudet varit en bråkdel av vad vi har idag. Omni-gebot?