Namn: Daniel Lindström
Ort: Stockholm
Ålder: 44
Hembryggare sedan: 2015
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Vi hade flyttat till hus och hade plommon och äppelträd. Började med att göra vin på det. Upplevde att ledtiderna blev väldigt långa innan man fick något att dricka (och det vinet blev inget vidare ärligt talat). Men min gamle vän Joel Blom som snöat in ordentligt i ölbryggning sedan ett par år tillbaka övertalade mig att prova på ölbryggning istället och jag blev biten.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Brygger ca en gång i månaden. Kolla recept och skaffa ingredienser kan ta någon vecka. Leta nya leksaker till bryggeriet görs nog hela tiden. En söndag i månaden går att få till utan att jag behöver kompensera resten av familjen allt för mycket.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Själva processen är att brygga varken med kastrull eller bryggverk är i sig inte så svår att lära sig grunderna i och få fram trevlig öl. Det gäller att ha respekt för de heta vätskor som bearbetas. Det svåraste är att få till tiden och då det i många fall kan vara beställningsvaror till bryggningen är det inte alltid man kan spontanbrygga om det saknas ingredienser.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Balders Sködefest, en Saison som tar dig genom sensommaren, hösten och in i vintern. Tänk dig en varm sensommardag och törsten efter något läskande. Den första klunken ger en fräschör från limen och sedan färdas vi in i hösten när den rider över gommen för att slutligen komma in i vintern där stjärnanisen känns i bakre delen av gommen med lite hetta från pepparn.
Balder fick till en häftig balans utan att stjärnanisen tog över och komplexitet av smaker som kom i etapper. Fick silvermedalj på ölfestivalen ”Imagine This”. domare var Andrés Furukawa, så den är jag lite extra stolt över. 🙂
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Japanska öl baserade på ris t.ex Orion Draft Beer från Okinawa. De har en fräschör, krispighet och karaktär som man inte tröttnar på.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Lekt med tanken men har valt att hålla det vid hobbynivå. Tycker själva bryggandet är det roliga och inte intresserad av att gå kommersiellt och lägga tid på försäljning, marknadsföring och göra de stora investeringar som behövs.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Ha kul! Gå på en ölfestival och få inspiration och få chansen att prova saker du kanske inte skulle prova annars.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Efter att precis avslutat en bryggning ser jag att jag tagit diskmedelsprayflaskan i stället för StarSan sprayflaskan. Jag hade reagerat på att skummet hade sett lite annorlunda ut när jag fyllde över från bryggverket, men ”Don’t fear the foam” tänkte jag. Jag hade tur den här gången och diskmedlet hade inte gett bismak, men hu vad jag våndades innan den var klar för drickas.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo