Klimatförändringarna påverkar oss på många sätt. Bland annat verkar vi få räkna med att ölen kommer att smaka annorlunda i framtiden.
Varmare väder och större ytor som drabbas av torka. Det blir troligen verklighet i takt med att det blir varmare här på vår planet. Det kommer att kunna leda till minskad produktion av till exempel korn och humle, vilket kan leda till högre priser och även problem med att få tag på malt och humle till bryggningar.
Men klimatförändringarna kan också få en annan effekt. Förändringarna för framför allt humlen kan leda till andra smaker än de vi är vana vid i dag på våra öl.
Colleen Doherty, lektor på NC State University i USA forskar på just dessa frågor.
– Förändringarna i våra dagliga och årstidsstyrda temperaturer, med varmare bättre och tidigare vårar, förändrar hur plantorna fungerar, det kommer att bli sämre skördar, påverka priset och även påverka hur öl kommer att smaka. Genom att förstå hur de varmare nätterna påverkar plantorna får vi information om hur humlens smak kommer att förändras, säger hon i ett pressmeddelande.
Nya smaker och nya öl ligger verkligen i tiden, men frågan är om vi verkligen vill ha den här typen av förändringar?