Krögarprofiler vill ha möte med ministrar

Peter Iwers och Jugge Hasselqvist vill få till ett möte med socialminister Lena Hallengren Foto: Montage.

Restriktioner för krogen fram till nästa sommar. Det beskedet har fått Jugge Hasselqvist och Peter Iwers att reagera starkt. Nu kräver de ett möte med socialminister Lena Hallengren och inrikes minister Mikael Damberg.

Krogbranschen har haft ett tufft halvår i coronatider med färre gäster och lägre intäkter. Många har permitterat anställda eller tvingats till uppsägningar.

Inför hösten var det många i branschen som hoppades på lättnader i restriktionerna, men i stället kom i fredags beskedet att man vill ha kvar dagens regler fram till nästa sommar.

– Vi kommer nog att klara det men jag vet många som bara vill lägga sig ner och dö nu, säger Hasselqvist, som är en av delägarna i Oliver Twist i Stockholm.

Även Peter Iwers, delägare i baren 2112 i Göteborg har fått nog.

– Vi vill ha en dialog och inte bara framstå som sura gubbar. Vi motsätter oss inte restriktionerna men vi motsätter oss att bara restaurangbranschen är de som straffas med vite om det blir fel, säger han.

Nu kräver de båda ett möte med socialminister Lena Hallengren (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) för att få framföra sina synpunkter och få till en diskussion.

– Regeringen jobbar emot oss och inte med oss. Vi vill sitta ner med dem, gärna i en tv-debatt, och visa hur viktigt det är att vi hittar en lösning som är bra för alla. Sådant gör man tillsammans men de pratar ju inte alls med oss, säger Hasselqvist.

De är båda tydliga med att de har full respekt för Folkhälsomyndigheten och deras arbete, och de motsätter sig inte de restriktioner som finns.

– Men det här senaste beslutet om att förlänga restriktionerna verkar vara regeringens eget beslut. Jag mailade myndigheten efter beskedet och dom hade ingen sådan information som bekräftar Hallengrens påstående, säger Hasselqvist.

De har också synpunkter på de inspektioner som görs och hur det ibland känns som att inspektionerna görs för att sätta dit krögare och inte för att hjälpa till.

– Istället för att bara lägga pengar på miljöförvaltningens inspektioner, ge alla krogar ett ekonomiskt bidrag motsvarande det ekonomiska bortfallet så kan man ha sin personal kvar som hjälper till att kontrollera avstånden. Det är svårt att kontrollera avstånd om personalen är permitterad och man är ensam i service, säger Iwers.

– Ibland känns det som att de är ute bara för att sätta dit oss, säger Hasselqvist.

Nu hoppas de alltså på att få i gång en diskussion om krogbranschens situation och menar att det är hög tid att fokusera på en bransch som har kämpat hårt och som kommer att få kämpa länge till enligt de senaste förslagen.

– Folk tar spårvagnen i rusningstrafik och trängs utan några reaktioner, men hos oss är det så viktigt att hålla avstånd, säger Iwers. Det blir nästan lite fånigt när man åker en knökfull spårvagn, tunnelbana eller buss till stan för att gå på en krog där det finns avståndsrestriktioner.