Stefans källare blev röd av bryggning

VECKANS HEMBRYGGARE

Bildspel

Bild 1 av 3

Stefan Määtää kan tänka sig att starta ett kommersiellt bryggeri på sikt.

Dags för veckans Hembryggare. Den här gången är det Stefan Määtää som svarar på frågorna.

Namn: Stefan Määttä @Brutalnightbrewery
Ort: Burträsk, Västerbotten

Ålder: 35
Hembryggare sedan: 2015

1. Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag började att kika på tuben hur man gör öl och ramlade in på ett par intressanta videos med bryggverk så jag och brorsan delade på kostnaden och köpte ett bryggverk. Efter det har det spårat ur.

2. Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du
tiden?
– Det blir i snitt cirka sex timmar. Jag tar mig tid, det är en hobby och de får ta tid.

3. Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Att inte söla ner så mycket.

4. Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Welders Imperial Stout 2019. Den blev bara precis som en tjock impy ska vara, fyllig,oljig och full av massa smak. Den är njutbar i flera timmar.

5. Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som
originalet?
– The Alchemist Focal Banger.

6. Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? Varför/varför inte?
– Det finns planer men förutsättningarna är inte riktigt rätt. Gårdsförsäljning skulle underlätta.

7. Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Se över ditt vatten, fixa en vattenprofil till varje recept.

8. Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Jag gjorde hallonöl en gång med färska hallon och  tänkte inte på att kärnorna
kunde sätta igen jäslåsets backventil. Då smällde korken i taket och ja, det blev rött i källaren.

Ja/Nej
Ljust eller mörk: Mörkt
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo