Låt Systembolaget ha en avdelning för narkotika. Det tycker juridikstudenten Erik Hultstein som tror att det vore ett effektivt sätt att bekämpa gängkriminaliteten.
Frågan om alkohol och andra droger är ständigt aktuell. Vissa vill förbjuda mer, andra vill vara mer liberala än i dag. Juridikstudenten Erik Hultstein skriver på DN Debatt om hur en legalisering med droger på Systembolaget vore ett bra sätt att få bort stora delar av den tunga kriminaliteten.
– Dagens situation är ohållbar. Konstigt nog hörs bara rop om att vi ska ta i hårdare, skapa mer resurser, utbilda fler poliser och införa strängare lagstiftning. Alternativet är uppenbart. Sverige har för länge sedan passerat stadiet när vi borde legaliserat narkotika. Systemet som det ser ut nu har varit en guldgruva för kriminella element. Vi har gett dem monopol på en marknad som aldrig sinar och alltid efterfrågas, skriver Hultstein.
Hans kontroversiella förslag kommer med stor säkerhet att bemötas och kritiseras, men Hultstein pekar på att den här resan redan har gjorts en gång i Sverige och då med alkoholen.
– Av samma anledning som narkotika förbjöds har vi i dag Systembolaget för alkohol. Droger i alla former är ett mänskligt problem när de missbrukas. Det är därför viktigt att drogerna kan användas under säkra former, att vi vet vad som finns i dem och utbildar våra barn i faran och nöjet.
Han menar att dagens utveckling med hårdare tag mot droger bara kostar staten pengar, och att en legalisering skulle ge flera positiva effekter.
– Först och främst skulle det innebära att samhället för första gången fått ett effektivt vapen mot gängen, en konkurrent. Det är inte vilken konkurrent som helst, utan en som enkelt kan sälja substanser långt under det marknadspris som nu råder. Om samma tryck uppehålls mot införseln av droger samtidigt som Systembolaget säljer en billigare variant kommer de kriminellas marknad inte att överleva. Samhället sitter där på alla trumfkort.
I fler amerikanska delstater är cannabis legaliserat och där har den drogen blivit en konkurrent till ölet. Inte minst efter att flera företag släppt drycker med cannabis, som ligger i ungefär samma alkoholstyrka som ölet.