Projekt ger kunskap om svensk humle

Gonzalo Garrido Banuelos gillar att jobba med det treåriga humleprojektet. Foto: Ronny Karlsson.

Ett treårigt projekt ska ge bättre kunskaper om svensk humle. Det första året är avklarat framför allt är det en humlesort som deltagarna fastnat för.

 

Det är Jordbruksverket som står bakom projektet och Research Institutes of Sweden (RISE) håller i trådarna. I projektet deltar humleodlarna Korngården och Tjurbo humle. Dessutom är bryggerierna Hop Notch, Qvänum Mat & Malt, Kornheddinge Bryggerikompani samt Poppels med för att brygga öl med de olika humlesorterna.

– Vi vill lära oss mer om smaken på svensk humle. Alla bryggerier har bryggt en lager och en ale där grundrecepten varit de samma och bara humlen varit annorlunda, berättar Gonzalo Garrido Banuelos på RISE.

I projektet används svenska humlesorter, men också Magnum som odlats i Sverige. Åtta olika humlesorter har använts och projektet är treårigt för att man ska kunna märka skillnader på humlen från år till år.

– Med två deltagande odlare får vi också en skillnad i klimat som är intressant, säger Banuelos.

Det första årets öl är nu provade och det pågår kemiska analyser av ölen. En smakpanel har också utbildats för att kunna göra sensoriska tester av de olika ölen.

Så här långt är det en humle som sticker ut på ett positivt sätt. De allra flesta inblandade i projektet är överens om att humlesorten Mauritz 85, ger en trevlig smak.

– Den är annorlunda jämfört med alla de andra sorterna. Den är blommig med en hel del passionsfrukt och lycheefrukt, säger Banuelos.

Snart ska det andra året planeras och humlen är skördad. Samma bryggerier kommer att vara med under alla tre åren.

– Det är bra att det blir en kommunikation mellan odlare och bryggerier. Det här är ett väldigt roligt projekt och vi hoppas kunna visa vilka humlesorter som passar bäst för lager respektive ale. Vi hoppas komma fram till vad du ska kunna förvänta dig av svensk humle, säger Banuelos.