Robert Vöks är hembryggare sen 2005 och läser bryggteknik, men vill inte starta eget bryggeri.
Namn: Robert Vöks @brewery_outta_nowhere
Ort: Göteborg
Ålder: 43 år
Hembryggare sedan: 2005
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Min bästa kompis Per var tidigt inne på att brygga egen öl. Han körde med kastrull på spisen och hade tillverkat det mesta av övrig utrustning helt själv. Det var jäkligt kul och jag gillade hela den fysiska biten av att faktiskt kunna se ett resultat av det arbete man la ner. Jag var med honom några gånger och lärde mig grunderna innan jag drog igång själv. Jag är ganska lat i grunden och gick snart över till bryggverk i stället för kastrull.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Just nu jobbar jag som högstadielärare 100 procent och går bryggeriteknisk utbildning på distans i Ludvika samtidigt så tiden till bryggande hemma är knapp. Jag skulle säga att jag snittar på en gång i månaden som det ser ut nu. Jag skulle gärna brygga mer men det måste finnas en balans med alla övriga delar i livet också.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Det svåraste är nog att hitta tiden. Eftersom jag brygger hemma i köket just nu så är ju även att få plats en svårighet. Dels ska man få plats med alla grejer när man brygger men också när man inte brygger. Man ockuperar ju också köket en halv dag för övriga familjen. Själva bryggbiten är inte så svår att utföra hemma om man bara är lite påläst.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– I april lyckades jag och min bryggkompis Andreas Lisell odla upp jästen från en flaska 3 Fonteinen ”Tuverbol”. Det är en mixad jäst som består dels av en belgisk jäststam samt brettomyces. Av den har vi gjort tre tolkningar som alla blev väldigt bra. En belgotrippel, en belgisk Wit och en American sour med körsbär.
Annars brukar man vara som mest nöjd med sin senast öl och det stämmer nog den här gången också. Vi gjorde en variant på Cascadian Dark Ale som blev riktigt fin! Bra balans mellan cascadehumlen och de rostade tonerna från malten.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Trots att de sålt sig så är jag fortfarande väldigt förtjust i Fullers och de öl som bryggs där. Jag hade inte varit speciellt ledsen om det var jag som låg bakom receptet till London Pride eller London Porter!
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Det har funnits som en tanke och en dröm länge att det skulle vara kul att satsa kommersiellt. När jag började utbildningen så vaknade jag kanske upp från den drömmen. Det är lätt att bara se den enkla, glada, roliga sidan med att brygga öl men man måste komma ihåg att det ligger ett otroligt hårt arbete bakom ett bra kommersiellt hantverksöl. Jag har gjort praktik på både Vega och Morgondagens och jag kan säga att det jobbas väldigt hårt och att det är ganska oglamoröst. Jag har all respekt för de bryggare och bryggerier som kämpar på därute. Jag vill ju in i branschen naturligtvis men att satsa på ett eget bryggeri just nu känns inte aktuellt.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Brygg mycket! Träna på många olika öltyper. Använd olika sorters malt, humle, vattenprofiler och jäst. Lär dig skillnaderna.
– Ta hjälp av andra. Brygg med andra men låt även andra smaka dina öl och komma med ärliga omdömen.
– Tävla. Det är väldigt roligt att tävla med sina öl. Även om man inte vinner så får man feedback samt möjlighet att testa och jämföra vad andra hembryggare gör.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Jag har gjort alla misstag man kan göra tror jag. Jag har fryst öl, toppfyllt och sprängt jäshinkar, gushers i flaska, räknat fel på både humle, malt alkoholstyrka …
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Mörkt
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Pub
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot