Veckans hembryggare heter Patrik Seeger och han skulle gärna jobba på ett bryggeri.
Namn: Patrik Seeger, Seegers Hantverksbryggeri
Ort: Hyllinge
Ålder: 45
Hembryggare sedan: 2016
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag fick en flaska hembryggd IPA av en kollega på jobbet och blev helt paff över att man kunde göra så bra öl hemma. Nästa dag ville jag veta allt om hur han gjorde, vilka humlesorter som var goda och hur man räknade ut alkoholhalten. Jag tror det var samma dag som jag beställde hem ett startpaket som inkluderade enkel utrustning och ingredienserna till en Cascade IPA på ca 6 procent. När jag öppnade den där första påsen med humlen och kände doften så visste jag att detta var något för mig!
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Som småbarnsförälder så blir det inte lika mycket tid som förut. Då bryggde jag två till fyra gånger i månaden, men nu försöker jag få bryggt kansk en gång varje eller varannan månad. Hittar tiden genom planering och att jag har en stöttande fru.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Eftersom jag brygger i köket så skulle jag säga att plocka fram och ta undan alla prylar och ställa om köket så att det passar till bryggning. Att inte ha stänktåliga väggar och golv så man får vara lite försiktig, det hade varit så skönt med helkaklat och en golvbrunn.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Purpleberry Pie. Jag gjorde ett försök att klona Brewski Triple Berry Pie som jag blev supernöjd med, även om jag tycker om originalet aningen mer. Att själv skriva receptet och att ändå komma i närheten av originalet gör det extra kul och bra.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Valfri humlejuice från Stigbergets eller stout från Dugges.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Inte att starta ett kommersiellt bryggeri men att jobba på ett. Mycket kring affärssidan i att driva ett företag skulle ta bort från det roliga och passionen med att skapa öl tror jag. Att bara få hålla på med ölet hade passat mig bättre.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Börja inte med allt på en gång, vattenbehandling, temperaturkontroll, jäsning under tryck osv. Köp ett startpaket och prova att följa instruktionerna steg för steg. Lär dig processen. Nästa steg kan vara att köpa andra sorters malt, humle och jäst och ändå följa det första receptet. Testa att göra eget recept. När allt sitter och du känner dig redo för något nytt, börja kika på vattenbehandling och temperaturkontrollerad jäsning. Vill du börja jäsa mer avancerat så börja kika på att jäsa under tryck. Det har varit en stor fördel i mitt bryggande det senaste året.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Senaste bryggningen var en imperial stout med ett OG på 1.116 och jag fick ut en liter mer än beräknat till jäsfatet och dumsnål som jag var valde jag att inte hälla ut den extra litern trots att jag visste att det skulle bli ont om plats för jästen att jobba. Den skulle jäsas under tryck men redan 4h efter pitch av jästen så sprutade det ut ur spundningsventilen. Fick sätta ut fatet i uterummet för att få ner tempen för att lugna jästen lite samt växla till en blowoffslang istället. Men jäsningen var så extremt vulkanisk så när jag satt på jobbet dagen efter satt jag och oroade mig för att fatet (PET plast) hade exploderat och att jag skulle ha 19 liter kolsvart superklibbig stout över hela uterummet. Men det gick bra och ölet blev riktigt bra!
Antingen eller ..
Ljust eller mörk: Mörkt
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Surt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo