Veckans hembryggare heter Mika Nyman, vad hans katt heter vet vi inte men vi får hoppas att den lärt sig att hålla tassarna borta från vörten …
Namn: Mika Nyman / Black Flame Brewing
Ort: Sundsvall
Hembryggare sedan: 2013
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Första gången jag bryggde var 2013 då bästa vännen hade fått ett bryggkit i present. Det gick väl sådär den gången. Allt kokade över, vi sölade ner varenda tänkbar yta i köket och jag tror att vi gjorde alla fel den gången. Men intresset var väckt och då var det helt omöjligt att sluta brygga.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Jag funderar kring bryggning extremt mycket, men brygger i snitt en gång i månaden när jag hittar en helt fri dag till det. Men det är lite olika. Ibland så hittar jag ingen tid till det på flera månader, men helt plötsligt så har jag en fri vecka framför mig och kan trycka in tre bryggningar den veckan. Det finns inget bättre än de veckorna.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Egentligen så ser jag ingen större problem med att brygga hemma förutom eventuell platsbrist och äventyret att hålla katterna ute ur köket under bryggdagarna? Platsbristen kan göra sig påmind när man har fyra 30-literstunnor som vill ha någonstans att bubbla ifred, men som tur är så har jag ett grovkök i lägenheten som fungerar bra för det ändamålet.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Oj, det är en svår fråga. Jag har tre öl som jag är extra stolt över. Det är min morotskaka-stout ”Let Them Eat Carrot Cake”, min odöpta sour saison bryggd med svarta vinbär och rödbetor och min Wee Heavy ”Bound”. Men jag skulle nog säga ”Bound”. Den kanske inte var hundra procent efter ölstilen, men den blev precis som jag vill att en wee heavy ska vara. Malttung, värmande, lite jordig och med en mild smak av russin/plommon i slutändan.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Hmm … två av de godaste öl jag någonsin druckit är Mexican Cake 2015 (Coconut & Bourbon Barrel Aged) från Westbrook Brewery och Love Child No.4 från Boulevard Brewing. Jag skulle dö lycklig om jag lyckades återskapa någon av dem.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Nej. Jag har flertalet vänner som har bryggerier och jag blir stressad bara av blotta tanken på den mängd pappersarbete de måste genomlida för att få ut en öl på marknaden. Eller ännu värre, upp på Systembolagets hyllor. Det känns som att Kafka skrev manuset till den processen också.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Det första är väl att andas lite och inte se t.ex ett missat OG som en katastrof. Det kan ändå bli hur bra som helst. Det andra är inte glömma att skriva ner allt. Allt! Det finns inget värre än att göra en superfin öl och sen inse att ens spontana korrigeringar av receptet inte blev nedskrivna.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
Oj, det har blivit några stycken. Inga jättekatastrofer men allt från att kallkrascha med jäsröret kvar (så att allt i röret sögs ner i ölen när jag tog fram tunnan i rumstemp) till att göra ett sockerlag med salt. Det senaste misstaget var när kattungen härjade in i köket och råkade doppa tassen i min nykylda vört.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Det beror på tillfället, men oftast kolsvart.
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk.
Flaska eller fat: Jag flaskar fortfarande så jag säger flaska. Jag gillar pysslet med etiketter och allt. Men jag ska komplettera med fat snart.
Pub eller hemma: Hemma med samma folk man skulle ha gått på puben med.
Session eller imperial: Sessions till bryggdagar, men imperials utan tvekan. Jag gillar tryck i smakerna.
Surt eller beskt: Surt.
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo.