Utredningen av gårdsförsäljning av öl och vin är på gång. Det är klart med utredare samt direktiv och riksdagsledamoten Sofia Nilsson (C) är nöjd med förarbetet.
Det var i det så kallade Januariavtalet som punkten om att utreda gårdsförsäljning, under förutsättning att Systembolaget finns kvar, var med. I överenskommelsen stod att utredningen skulle påbörjas under 2020 och så ser det alltså ut att bli.
– Det har dragit ut på tiden, Socialdepartementet har haft väldigt mycket att göra med corona, säger Nilsson.
Inför det senaste valet fanns det olika syn på gårdsförsäljning inom de partier som gjorde Januariavtalet och det var Centerpartiet som var klart mest drivande för att utredningen skulle bli av.
Nu säger Nilsson att hon är nöjd med det förarbete som gjorts, även om det varit en del diskussioner om direktivet samt om vem som ska ansvara för utredningen.
– Det är inte en utredning om vi ska ha gårdsförsäljning utan man ska titta på hur vi kombinerar gårdsförsäljning med Systembolaget. Jag känner mig trygg med uppdraget, säger hon.
Såväl direktiv som ansvarig utredare är än så länge hemligt, men det är bestämt på departementet vem det blir som håller i utredningen.
– Det var viktigt för oss att det blir någon som förstår den gröna näringen och landsbygden. Dessutom var det viktigt att hitta någon med erfarenhet av sådana här utredningar och att utredaren har kunskap om EU, säger Nilsson.
Det finns sedan tidigare ett majoritetsbeslut i riksdagen om att gårdsförsäljning av öl och vin ska införas i Sverige. Utredningen som nu genomförs ska titta på hur Systembolaget ska kunna leva vidare samtidigt som bryggerierna får en chans att sälja sina produkter på produktionsstället. Såväl Sveriges Bryggerier som Sveriges Oberoende Småbryggerier har ställt sig bakom kravet på att Systembolaget ska finnas kvar även om det blir gårdsförsäljning i Sverige.