Fredag igen och dags för Helgens Öltips. Den här gången är det Magnus Svensson på Benchwarmers som står för tipsen.
Svensson bjuder på en blandning av öl från Skåne, Belgien och USA. Dessutom är det snyggt anpassat till en middag. Här är hans favoriter.
Istället för fördrinken bjuds det på flädersuröl
Brekeriet Maschusch, 375 ml, 59,90 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl
Pågarna på Brekeriet är alltid grymma men denna syrliga fläderölem står ut i en klass för sig, otroligt frisk och fräsch smak som drar mig tillbaka till soliga sommarluncher i trädgården – namnet sägs komma från när en skön dude från Malmötrakten, som vi inte nämner vid namn, skulle uttala namnet på Cantillons fläderöl men var rätt packad och fick inte till det alls. Mamouche blev alltså Maschusch
Till förrätten, en len jordärtkockssoppa med forellrom och parmesancrisp och syrad gurka
Saison Dupont, 750 ml, 59,00 kr, 5,5 %
I stort sett världens bästa saison, den subtila kryddigheten från jästen samsas galet fint med fruktigheten i denna fullkomligt fenomenala matöl. Jag har svårt att komma på en maträtt som detta öl inte lyfter till nya höjder
Till huvudrätten – hängmörad entrecote med ljummen hemslagen bea och tomatsallad
Remmarlöv Tire Kicker DIPA, 330 ml, 26,50 kr, 6,2 %, India pale ale
Ni som känner mig vet att jag har en förkärlek för gänget på Remmarlöv, och deras senaste IPA är snäll och balanserad med en härlig humlepuffighet i munkänslan – att hönan kickar på ett däck höjer upplevelsen ett snäpp också, såklart
Efterrättsdags, vi skickar in en rejält kladdig kladdkacka med lite lättvispad grädde med mandarinjuice och havssalt
Great Divide – Yeti, 330 ml, 41,90 kr, 9,5 %, Imperial porter och stout
En gammal favorit som håller måttet utan problem idag. Vi provade en hord av olika varianter på denna när jag och min gamle vapendragare Manker besökte bryggeriet för många år sedan, men få slog originalet.
Tunga härliga smaker gifter sig fint med många söta chokladbaserade efterrätter.
Här är alla tidigare tips i serien:
Jan-Erik ”Janko” Svensson öltips
Irina Carléns öltips
Alex Eks öltips