Sven-Bertil Thorén heter veckans hembryggare och hembryggeriet skyller han på Nils Oscars forna bryggare.
Namn: Sven-Bertil Thorén – Beppe Brewing
Ort: Stockholm
Ålder: 51
Hembryggare sedan: 2015
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Intresset tjatades in av min gode vän, och dessutom kusin, Mikael Alatalo efter hans tid som bryggare på Nils Oscar, när det fortfarande låg på Kungsholmen. Till slut så gav jag upp och köpte in ett kit från Köksbryggeriet, och sedan dess är man fast i träsket, och gillar det, Shrek visste vad han pratade om …
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Oftast viger jag en söndag åt bryggning, så 8-12 timmar i veckan. Det blir mer intensivt under vintern, bara förra veckan blev det närmare 30 timmar och 85 liter vört,
och tiden tar man sig, stäng av tv:n och gå upp innan tuppen.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Utrymmet, det blir väldigt omständigt i en mindre lägenhet, särskilt när inspirationen faller på och man har fem batcher igång i olika stadier. Det diskas i duschen, spills desinfektionsmedel i köket, det jäser i garderoben och vinkylen, lagring sker i förrådet. Växterna torkar växelvis ut, men det är attans så viktigt att jästen trivs. Fördelen är att man har inte tid att ha det smutsigt hemma, brygger man så städar man…
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Min Smi)e IPA, den blev bara sååå bra, skulle mest lära känna eldoradohumlen, så jag gjorde ett snabbt recept på en single hop IPA med bara två maltsorter, har aldrig druckit så mycket av min egen öl innan, har tyvärr inte fått den lika bra sedan dess… *svär tyst och hötter med näven åt hembryggargudarna* Men egentligen… så har jag inte bryggt min bästa öl ännu.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Coronado Brewing – Stupid stout (2015), jag rentav saknar den ölen ibland, även om Cigar City har kommit väldigt nära (min smak) med sina stout.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Fantiserat har man ju, men jag tröttnade efter att ha läst halvvägs genom pappersarbetet, men visst fasen vore det kul att ha sin egen öl på kran ute på byn.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Pitch Rate, investera i Brewfather eller liknande program, jag höll på alldeles för länge innan jag blev konsekvent med att pitcha rätt mängd jäst, bryggare gör vört, jäst gör öl.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Bryggde en mörk lager till SM 2018, jag blev fantastiskt nöjd med den, den var spot on och djärv på samma gång, sedan lyckades jag infektera den vid flaskningen…
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Hello darkness my old friend…
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk, men ibland saknar jag enkelheten i en stor gryta, spola bara ur och skicka in i diskmaskinen…
Flaska eller fat: Flaska är snyggast, är det stout, veteöl eller belgare så jäser jag alltid på flaska, ska ölen bli så klar som möjligt så blir det motvilligt på fat. Men prylnörden i mig vill ju lägga ölen på burk med en Can seamer, helst en från Oktober Design… Säljs i Sverige snart? Pretty please?
Pub eller hemma: Pub, jag är en väldigt social själ.
Session eller imperial: Imperial alla dagar i veckan, inte fatlagrad eller någon röksmak, bara Imperial tack, som en slät kopp starkt kaffe… med kolsyra.
Surt eller beskt: Efter humör, båda kan vara fantastiska.
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo ligger ett kryddmått före…