Bryggerierna får gott betyg. Men det finns mer att göra när det gäller hållbarhet och att ta hand om restprodukter. Det har två studenter kommit fram till.
Det är Lovisa Axelsson och Simon Blomé som under våren gjort sitt examensjobb på Challenge Lab på Chalmers i Göteborg. De har jobbat med industriell symbios, vilket handlar om hur man låter en verksamhet ta hand om restflöden från andra industrier.
De valde att titta närma på bryggeribranschen och har jobbat nära sju olika bryggerier i Göteborgstrakten.
– De får ett bra betyg av oss. Det finns ett driv där för att medverka till en mer hållbar värld, säger Lovisa Axelsson.
Att låta dravet, den överblivna malten, från bryggningar bli djurfoder är kanske det man främst tänker på när det gäller att återanvända rester från bryggningen. Så jobbar många bryggerier i dag, men inte alla.
– Det är ett problem med kontakter, att få tag på någon som vill ha dravet. För större bryggerier krävs också en säkerhet att någon verkligen hämtar dravet varje vecka, säger Simon Blomé.
Men de båda studenterna konstaterar att det finns mer att göra när det gäller att återanvända råvaror från bryggning. Jästen till exempel kan ha flera olika användningsområden.
– Den innehåller mycket b-vitamin. Den skulle kunna förädlas genom att pastörisera den och torka den. Då blir den ett bra tillskott i kosten för vegetarianer, säger Blomé.
Jästen kan också användas som djurfoder men även då krävs mer behandling och förvaring jämfört med dravet.
– Ett bryggeri skickar jästen till en hästgård. Det ger en bättre päls om hästarna äter jästen, säger Axelsson.
Även restvattnet med humle och en del jäst skulle gå att återanvända istället för att köras ner i avloppet.
– Det är näringsrikt och kan användas till olika odlingar. Problemet är att det måste tas om hand, och när det gäller dravet så sparar bryggerierna pengar genom att slippa betala sophämtning av dravet, säger Axelsson.
Även för de bryggerier som filtrerar sin öl finns det möjlighet att förbättra återanvändandet. Även det som filtreras bort är näringsrikt och kan användas som djurfoder eller som näring på åkrar.
Men även om det finns utrymme för förbättringar så är duon imponerad av hur de flesta bryggerierna jobbar och tänker i dag.
– De är duktiga och de vill jobba med sådana här saker, säger Blomé.
8 juni ska de redovisa sitt examensjobb på Chalmers.