Veckans hembryggare heter Pelle Uhlin från Hönö Ölagille.
Namn: Pelle Uhlin
Ålder: 47
Hembryggare sedan: 2014
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag var på middag hos några kompisar och blev bjuden på en öl. Jag trodde den var köpt men det visade sig att den var bryggd i en tvättstuga hemma hos han som bjöd på den. Jag tänkte att det borde man testa. Jag googlade en massa och kom fram till att börja med ett Coopers DIY-kit, köpte med en bryggsats extra. Den där cooperssatsen blev ju inte bra men skam den som ger sig. Den andra blev jättebra, sedan körde jag på med bryggsatser (bulldog brews) i ett par år. För två år sedan investerade jag i bryggverk, sparge-värmare och kylskåp.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning?
– Svårt att svara på men jag kollar runt på en massa recept och läser lite om hembryggning.
Hur hittar du tiden?
– Lite planering för att få till bryggdagar. När det väl är dags att brygga brukar jag förbereda endel dagen innan för att sedan köra igång vid 7.30 och då är man ju färdig med allt till lunch.
Vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Nu när jag har bryggverk, sparge-värmare och kylskåp så är det inte som är så svårt. Har också bra bollplank i Hönö Ölagille som jag är med i.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Det är väl den senaste…. Nja får nog säga Oatmeal Chocolate Chili Stout som blev riktigt bra. Det var härliga chokladsmaker och ett gött sting av chillin
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Vet inte.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Var lugn och noggrann. Våga testa lite smaksättningar
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Mörk
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo