Första ölet skapat i Omnipollos bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 5

Marie Kusa och Roger Almström är två av bryggarna, och även Henok Fentie ska finnas med i produktionen.

Första batchen är bryggd. Därmed har Omnipollo numera sitt eget bryggeri och ett av målen är att få ut färsk humlig öl på den svenska marknaden.

 

Ni som följer Beernews vet att bryggeriet ligger i en före detta kyrka i Sundbyberg, en plats där Sundbybergs Köksbryggeri tidigare hade sin verksamhet.

Men nu har Omnipollo flyttat in och det är en rejäl satsning som görs.

– Många börjar sin resa så här, för oss tog det tio år. Det känns väldigt lustfyllt att ha ett eget bryggeri. Vi har jobbat med många av de mest eftertraktade bryggarna i världen, nu måste vi nå samma nivå som de vi samarbetat med, säger Omnipollos grundare Henok Fentie.

Att få in all bryggutrustningen i en lokal som från början varit en kyrka har varit en utmaning.

– Vi har fått anpassa i princip allt. Vi har gjort om el och vatten och det mesta på bryggverket är också anpassat för att passa här.

Bryggverket är på 2000 liter och därtill finns en tankkapacitet på hela 60 000 liter. Den första batchen ligger på tank och det är en ny session-IPA som ska släppas på Systembolaget i maj om allt går enligt plan.

– Nu känns det extremt självklart att satsa på egen utrustning. Samtidigt har jag haft världens bästa jobb när jag rest runt och varit lärling på de bästa bryggerierna i världen. Men det är bra även ur ett hållbarhetsperspektiv att vi gör den här satsningen, säger Fentie.

Det kommer att bryggas alla möjliga olika stilar i bryggeriet, men det kommer att vara stort fokus på att få ut färsk humlig öl på den svenska marknaden. Samtidigt fortsätter Omnipollos samarbeten runt om i världen.

– Tanken är att vi inte ska skära ner någon annanstans. Vi kommer att fortsätta att brygga Fatamorgana och Noa hos Dugges och jag tror säkert att vi också kommer att brygga hos Sigtuna igen.

Inte helt oväntat är utrustningen som köpts in modern och avancerad. Bryggverket från BrauKon har en hel del automatiska lösningar och kan till stor del styras även på distans.

– Jag har alltid varit lite rädd för automation, men vi har pratat en del del med Shaun Hill på Hill Farmstead som också har ett bryggverk från BrauKon. Han sade att han inte hade någon semester på många år innan han skaffade ett mer automatiserat bryggverk. Han har hjälpt oss och sett till att vi undvikit att göra en del misstag, säger Fentie.

Utöver bryggeriet har man ett lager där man också ska förpacka ölen på burk och fat. Det ligger bara några minuter från Systembolagets depå, och det ska hjälpa till med att få ut så färsk öl som möjligt.

– Vi kommer att kunna brygga över en miljon liter här, men vi ska växa in i det. Vi brygger hellre mindre batcher som konsumeras snabbt, vi är verkligen måna om att den humliga ölen ska vara superfärsk.

I maj ska också Omnipollos taproom på övervåningen i den gamla kyrkan stå klart. Om det öppnas då avgörs av då gällande restriktioner, men där ska det finnas 14 kranar och givetvis blir det egna öl och även en hel del tap takeovers när bryggerier från hela världen kommer till Sundbyberg för att brygga öl.

– Vi kommer att ha mellan 120 och 150 sittplatser och räknar med att ha öppet tre eller fyra dagar per vecka, säger Fentie.

Lokalerna har fyllts med bryggverk och tankar och det gäller att ha koll på alla kärl och tankar när produktionen tar fart. Men planen är att det ska vara ordning och reda från start. Henok Fentie tänker vara en av personerna som ser till att den dagliga verksamheten fungerar. Efter ett antal år med Etiopien och Addis Abeba som bostadsort bär det nämligen av till Sverige igen till sommaren.

– Vi letar efter boende nu. Jag kommer att vara med och brygga, den här satsningen motiverar mig verkligen.