Så här på långfredagen kanske det blir bra med ett quiz. Den här gången hjälper det att vara påläst på Svenska Hembryggareföreningens öltypsdefinitioner, som vi hämtat frågorna ifrån. Lycka till!
Vilken öl beskriver SHBF så här: ”Brödig eller gräddig malt på hög till mycket hög nivå ska finnas. Alkoholtoner på mycket låg till medium nivå bör finnas. Rostade malttoner på medium nivå ska finnas i mörka ******. Humlebeska på medium nivå får finnas. Karamelldoft på medium nivå får finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får finnas. Fruktestrar på låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får finnas.”?
Rätt!
Fel!
-
Vilken öl beskriver SHBF så här: ”Humle och maltsmak ska samspela i denna öltyp. Humlesmaken ska vara medium till hög. Humlekaraktären ska vara gräsig, örtig och/eller kryddig. Även en låg nivå av citrus/pommerans får förekomma. ********* ska ha en maltkaraktär på medium nivå som upplevs karamellig och knäckig med inslag av fudge och toffé. Bör ha en fuktighet, på liten till medium nivå. En mycket svag tvålighet får finnas. Diacetyl får finnas på en mycket låg nivå. Beskan ska vara medel och balanserande.”?
Rätt!
Fel!
-
Vilken öl beskriver SHBF så här: ”Maltigt chokladig med liknande fruktestrar och fenoler som i doften. Skall vara värmande till mycket värmande, men ska inte upplevas som spritig. ********-varianterna är relativt torra, medan andra varianter kan vara sötare. Beska och humlesmak får finnas, men ska inte vara framträdande. Högre beska är tillåten i varianter med högre FG. Maltsötman balanseras oftast upp av alkoholen snarare än beskan.”?
Rätt!
Fel!
-
Vilken öl beskriver SHBF så här: ”Rostad maltsmak på medium nivå ska finnas. Bränd maltsmak på låg nivå bör finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får förekomma. Humlebeska på medium nivå får förekomma. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar eller alkoholtoner får förekomma. Ingen restsötma får förekomma. Ingen syrlighet från bränd malt får förekomma.”?
Rätt!
Fel!
-
Vilken öl beskriver SHBF så här: ”Maltigheten ska vara rostad och chokladig med inslag av kaffe och karamell. Får vara lätt bränd. Choklad och karamell får inte dominera så att det ger ett sött intryck. Fruktestrar på medium nivå får förekomma.”?
Rätt!
Fel!
-
Vilken öl beskriver SHBF så här: ”Gräddig eller brödig malt på medium nivå ska finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på en låg nivå får finnas. Efterbeska på en låg nivå får finnas. Inga fruktestrar eller andra jäsningsprodukter som DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamellsmak får förekomma.”?
Rätt!
Fel!
-
Vilken öl beskriver SHBF så här: ”Fyllig sötma med maltiga och karamelliga, men ej brända toner. Värmande alkohol med inslag av torkad frukt, sirap och lakrits bör finnas. Milda toner av kaffe och choklad är okej. Ingen till lite diacetyl. Ingen till märkbar smakhumle, samt en balanserad beska.”?
Rätt!
Fel!
-
Vilken öl beskriver SHBF så här: ”Ölet skall vara torrt och friskt; syrlighet på låg nivå är tillåtet om det förstärker känslan av ett fräscht och lätt öl. Smak av korianderfrön och citrus/pomeransskal på låg till medium nivå. Låg humlesmak och beska. Fruktestrar samt fenoler som smakar kryddnejlika, muskot är tillåtna på låg nivå. Ingen diacetyl får märkas.”?