I morgon kan barer i Finland öppna igen. Men kraven är stenhårda och möts med kritik från många krögare.
Finland har hållit alla barer och restauranger stängda i sex veckor på grund av den pågående pandemin. När man på måndag tillåts att öppna igen är krav stenhårda.
Redan 17.00 ska man nämligen sluta att servera alkohol. Så här ser kraven ut i stora delar av Finland:
– De restauranger vars huvudsakliga verksamhet är att servera alkohol får hålla öppet för kunder mellan klockan 05 och 18.
– Barer, krogar och nattklubbar som främst säljer alkohol får endast använda en tredjedel av kundplatserna.
– Matrestauranger, får använda hälften av kundplatserna och ha öppet för kunder mellan klockan 05 och 19.
– Alkoholförsäljningen får ske mellan klockan 07 och 17.
– Kunderna ska ha egna sittplatser inne i restaurangen. Till exempel karaoke och dans är förbjudet.
För restaurangerna på Åland, i Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Norra Savolax, Norra Karelen och Norra Österbotten gäller följande restriktioner:
– Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda hälften av kundplatserna. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna. Begränsningen av kundplatserna gäller inte Åland.
– Restaurangerna får servera alkohol till klockan 22 och hålla öppet för kunder mellan klockan 05 och 23.
De hårda kraven möts av protester från branschen.
– Restaurangerna i de här landskapen [som omfattas av de strängare begränsningarna] utgör cirka 83 procent av omsättningen av och sysselsättningen inom hela restaurangbranschen i Finland. Regeringens beslut är ett hårt slag mot restaurangföretagarna, för personalen och hela branschen”, säger Turism- och restaurangförbundet Maras vd Timo Lappi i ett pressmeddelande.
Reglerna gäller mellan 19 april och 30 juni om inte corbonaöget förändras drastiskt.